GÖNÜL ÖZCAN / AKTÜEL (Bu yazı AKTÜEL Dergisi 25 Ekim 2012 sayı 281'de yer almıştır.)
Onlar ülkelerinden Türkiye'ye saç ektirmek için geldiler… Türkiye, saç ekimi turizminde patlama yaşıyor. Uzmanlar iddialı: İstanbul'da günde en az 100 kişiye saç ekiliyor. Bu 100 kişiden 30'u mutlaka yabancı.
Gelmişken göz lazeri olan da, burun estetiği yaptıran da var. Türkiye'nin sağlık turizmindeki atılımı biliniyor. Özellikle göz ameliyatları, bazı kolay estetik operasyonlar, diş operasyonları için Türkiye hem ekonomik hem de uzmanlık avantajlarıyla bulunmaz bir nimet… Ama öyle bir operasyonda atılım yapıldı ki sonuçları sokaklarda gözle görülür hale geldi… Operasyon sonrası kafalarında bantlarla sokaklarda gezerken görülüyorlar… Görenler "kim bunlar" diyor. Beyin ameliyatı olduklarını sananlar da var ama kafalarında çeşit çeşit bantlarla gezen o adamlar kel bir hayata veda edip daha genç ve belki daha yakışıklı olmak için Türkiye'nin yolunu tutmuş yabancılar… Özellikle son iki yılda gelişen teknolojik olanaklarla daha da yaygınlaşan saç ekiminin dünya üssü Türkiye oldu. Belki Türk erkeğinin saçına verdiği önemden kaynaklanan ilgi sebebiyle yaygınlaştı, uzmanlar ustalaştı. Fiyatları da kendi ülkelerindekinin neredeyse 10'da biri kadar olunca gözünü karartan, "kellik yetti" diyen Türkiye'nin yolunu tuttu.
Nasıl geliyorlar?
Büyük çoğunluğu bir tur şirketi vasıtasıyla geliyor. O tur şirketleri de saç ekimi yapan firmalardan aldıkları tekliflerle çalışıyorlar. Saç ektirip giden ve sonuçtan memnun kalanlar ülkelerinde yaşadıklarını anlatınca dalga dalga yayılıyor saç ekim turları. Onları havaalanında saç ekimi yapacak olan kuruluş karşılıyor. Bir gelen, beş kişi gönderiyor. En çok Avrupa ülkelerinden; İsveç, Norveç, Hollanda ve Almanya'dan geliyorlar… Bunda gurbetçilerin payı büyük... Memleketlerinde saç ektirip Avrupa'ya dönen gurbetçiler ayaklı reklam panosu görevi görüyor. Ama son dönemde dizilerin de etkisiyle Dubai, çeşitli Arap ülkeleri ve Kuzey Irak'tan ilgi çok fazla... Saçları dalgalı olduğu için en zor saç ekimi Araplara yapılıyor, en kolay ise Türklerin ve Korelilerin. Çünkü tok bir saç yapıları var. Asyalı erkekler saç ektirdiklerinin saklanmasını isterken İngilizler sosyal paylaşım sitelerinden duyuruyor. Bunları dünyaya saç eken uzmanlar an- latıyor. Birbirinden ilginç detayları ve saç ekimi hakkında her şeyi iki saç ekim uzmanı Mutlu Ekici ve Serkan Aydın anlattı.
Saç ekimi nasıl yapılıyor?
Eğer hasta ekim yapmaya uygunsa ilk önce kan tetkikleri yapılıyor. Saçın hangi bölgelerinde ne kadar ekime ihtiyaç var diye belirleniyor. Sonra hastanın fotoğraflarını alıyoruz, bunlara "öncesi" fotoğraflar diyoruz. İşlem yapılacağı gün hastanın kafasını sıfır numara tıraş ediyoruz. Ameliyatı yaptığımız ameliyathaneye geçiyoruz, lokal anestezi yapıyoruz. Küçük küçük iğnelerle başı uyuşturuyoruz. Uyuşturunca zaten hiç acı hissetmiyor. Arkasından çok özel cihazlarla ense bölgesinden saç topluyoruz. Bunu kişinin ihtiyacı belirliyor. 3 bin de olabilir 4 bin de… Bunları topladıktan sonra özel solüsyonlarda bekletiyoruz. Saçların nakledileceği bölgelere küçük küçük delikler açıyoruz o delikler açıldıktan sonra kökleri alıp tek tek yerlerine yerleştiriyoruz. 5 ile 8 saat arasında sürüyor.
Zahmetli bir iş değil mi?
Özveri ve emek isteyen bir iş... Tek başına yapılacak bir iş değil, en az dört kişilik uzman ekip olması lazım.
Uygun olup olmadığına nasıl karar veriyorsunuz?
Saçın açıklık derecesine göre… Genetik dökülmede bazen bir bölge komple dökülür, çok açık olur. Bu kişinin genetiğiyle alakalı… Kafadaki bir alan çok geniş bir şekilde boşsa donör bölge yani saç alacağımız bölgedeki alan boş alanı kapatmaya yetmez. Biz buna bakıyoruz ve yapamayacağımızı söylüyoruz. Sık olamayacağını seyrek olacağını, isterse o şekilde yapabileceğimizi söylüyoruz.
Ameliyattan sonra ne oluyor hastaya?
Üç gün boyunca saça herhangi bir şey değmeyecek. Mümkün mertebe sırt üstü yatacak. Normal hayatına geri dönebilir. Öne doğru eğilmeyecek. Bunun dışında saçlarına su değmeyecek. Üçüncü gün özel bir yıkaması var. Sekizinci güne kadar o yıkamayı yaptıktan sonra normal hayatına tamamen geri dönebilir.
Ağrı, acı oluyor mu?
Ağrı kesiciler kullanıyor zaten.
Saçlar ne zaman çıkmaya başlıyor?
Ektiğimiz saçlar ikinci haftadan sonra dökülmeye başlar. Bazıları dökülmeyebilir ya da hepsi dökülebilir. Kişinin saç yapısı belirliyor… Ama dökülen saçlar ikinci aydan sonra çıkmaya başlıyor. Altıncı ayın sonunda yani 200 günün sonunda ön tarafa ektiğimiz saçlar tamamen çıkmış oluyor. Sonuç ve verim altı ay sonra alınır. Ekilen saçlar daha canlı ve diridir. İki yıl içinde kendi saçlarının doğallığına dönüyor.
İlerleyen yıllar içinde tekrar dökülüyor mu?
Saç aldığımız en bölgesinde genetik dökülme olmadığı için asla, ömür boyu dökülmez. Ekilen saç orada kalır.
ARAPLARIN SAÇINI EKMEK ÇOK ZOR
Asya'dan gelen bir hasta kesinlikle saç ekimi yaptırdığının bilinmesini istemiyor. Ama Avrupa'dan gelen bir hasta bunu internette anlatıyor. Genelde Arapların saçları kıvırcık olduğu için alımda zorlanabiliyoruz, saç kökünü görmüyorsunuz saç içeride kıvrımlı olduğu için. Kırma ihtimaliniz oluyor. Ekstra dikkat istiyor. Türklerin saçlarını ekmek kolay, tok bir saç yapımız var, Korelilerin de öyle… Sarı, kumral ve beyaz saçın verdiği sonuç daha doğal oluyor.
SAKAL EKTİRENLERİN İLK İSTEĞİ "AMAN KİMSE BİLMESİN!"
>> Sakal ekimi de var mı? Yüzün bazı bölümlerinde bazen yapısal bazen bazı yaralanmalar yüzünden sakal çıkmayabiliyor. Ya da bıyık bırakıyor ama sakal bölgesiyle birleşmiyor. Bu gibi durumlarda sakal ekimi de yapılıyor.
>> Ne diyorlar peki? Malkoçoğlu bıyığı mı istiyorlar mesela… Öncelikle kimse bilmesin istiyorlar… Hepsinin ricası "aman sakal ektirdiğim bilinmesin." Mesela göğsüne kıl ektirmek isteyenler de var. Elimizden geldiği kadar yapıyoruz biz de...
>> Göğüs kılı aldıranı duymuştuk ama demek ektiren de varmış… Belki aldıranlar kadar değil ama evet ektiren de var...
>> Saç ekimini en çok kimler yaptırıyor? Genelde kendine bakan kendine özenen insanlar olduklarını gördük. 20'li yaşlardan 50 yaşa, 60 yaşa kadar geliyorlar.
>> Dünyadan insanların saç ekimi için Türkiye'ye gelmesi nasıl başladı? Bizler bu işi yapanlar turizm firmalarıyla görüşüp kendimizi tanıtıyoruz. Yaptığımız işleri anlatıyoruz. Onlar da orada tanıtım yapıyorlar. Bu şekilde haberleri oluyor.
Gelmişken saç, göz, diş, burun…
Son dönemde Türkiye'ye en çok İsveç, Hollanda ve Norveç'ten hasta gelmiş. Dubai, Kuzey Irak ve Arabistan ülkelerinden gelenler de çok fazla. Özellikle Kuzey Irak'tan çok ciddi talep var. Almanya ve Hollanda'dan talepler artmış. Bunda Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın saç ektirip bunu Almanya'da anlatmalarının çok etkisi olmuş. Ayrıca sadece saç ekimi olmuyor, gelen göz, diş de yaptırıyor. Saçını ektirip burun ameliyatı olan sonra gözünü çizdiren hastalar var. Burun ameliyatı olan hastaya aynı anda saç ekimi yapılmış, örneğin. Ya da karı koca geliniyormuş. Kadın protez taktırıyor, kocası saç ektiriyor.