Video konferansla uzman doktorların hastaneler ve hastalarla iletişime geçebildiği tele-tıp yöntemi Almanya'da da yaygınlaşıyor. Uluslararası ortalamaya bakıldığında Almanya'daki doktor sayısı oldukça yüksek. Almanya'da 1000 kişiye 3,84 doktor düşerken, ABD'de 2,46 doktor aynı sayıda hastaya bakıyor. Ancak bu rakamlar doktorların bölgelere göre dağılımı hakkında bilgi vermiyor.
Alman Tele-Tıp Birliği Başkanı Wolfgang Loos, "Kırsal bölgelerde hala bazı hastaların uzman doktora muayene olabilmek için bir günlük yol gittiği durumlar mevcut. Zamanla tele-tıp gibi çözümler zorunlu hale gelecek. Ancak bu tür hizmetler geliştirilirken belli bir kalite hedef alınmalı" dedi.
Wolfgang Loos'a göre doktorlar gelecekte hastalarıyla video ekranından daha sık görüşecek. Doktorlar ya video ile hastanın evine bağlanacak ya da hastalıkla ilgili bilgi akışını dijital olarak elde edecek. Dijital tıp Almanya'da felçli hastaların bakımında uzun süredir kullanılıyor. Küçük hastaneler, alanında uzman kliniklere bağlanarak video konferans yöntemi ile uzman doktorlara danışabiliyor. Ayrıca pek çok kronik kalp hastası da ölçüm cihazları üzerinden tıp merkezlerine bağlı. Kalp hastasının değerleri kötüleştiğinde sistem doktoru devreye sokuyor.
Muayene etmeden teşhis yasak
Ancak geliştirilen yeni yöntemlere karşın Almanya'da tele-tıp net sınırlarla belirlenmiş durumda. Alman Tabipler Birliği'nden Franz Bartmann, "Tele-tıp doktorun hastasıyla iletişimi iyileştirmesi için çok iyi bir araç. Yer ve zaman açısından da olumlu. Hastalar saatlerce bekleme odasında oturmak zorunda kalmıyor. Fakat doktor ile hastanın doğrudan iletişimi hala pek çok durumda vazgeçilmez" şeklinde konuştu.
Almanya'da doktorların hastayı önce doğrudan muayene etmeden teşhis koyması yasak. Bu tele-tıp için de geçerli. Bazı ülkeler ise bu konuda daha gevşek tutum sergiliyor. Örneğin İsveç'te hastalığın uzaktan teşhisi daha az sınırlanmış durumda. Franz Bartmann, "İsveç'te hasta olduğunuzda bir telefon numarasını arıyorsunuz ve hattın öbür tarafında hemşire size yanıt veriyor. Ve tedavi için kime gideceğinize, doktora, hastaneye ya da sağlık merkezine mi başvuracağınıza o karar veriyor" ifadelerini kullandı.
İsveç'teki tıbbi danışma merkezi Medgate'i arayan hastalar telefonla hastalıkları hakkında bilgi alabiliyor ve hatta bazı durumlarda reçete bile veriliyor. Franz Bartmann Almanya'da ise hastaların çoğunlukla doktorları ile doğrudan iletişim kurmaya alışık olduğunu belirtiyor ve 'tele-tıp her zaman hastalara hitap etmiyor' diyor. Almanya'nın kırsal bölgelerinde hızlı internet ağının henüz yeterli yaygın olmamasını da Bartmann bir diğer engel olarak görüyor. Öte yandan Wolgang Loos, tele-tıbbın uluslararası boyutta fırstalar sağladığını vurguluyor: "Örneğin Frankfurt'taki Nordwest Hastanesi Brunei'de bir klinik kurdu ve şimdi bu klinik Frankfurt ile tele-tıp yöntemi ile bağlantı halinde. Bu, Alman doktorların Brunei ile video bağlantısı kurabildiği anlamına geliyor ve bu yöntem diğer Doğu Asya bölgelerinde de yaygınlaştırılacak."
© Deutsche Welle Türkçe
Regina Mennig / Deniz Eğilmez
Editör: Hülya Schenk