2000 yılı ve sonrasında emekli olan 7.5 milyon kişi için intibak ile ilgili çalışmalar tam gaz devam ediyor. Ombudsmana olumlu cevap verilirse, intibak Ocak'ta görüşülecek torba yasa tasarısının içine girecek.
Bu yılın başında 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye verilen intibak parasının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara verilip verilmeyeceği kısa süre içinde belli olacak.
OCAK AYINI BEKLEYİN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli derneklerinin de bastırdığı intibak konusunda, önce Kamu Denetçiliği Kurumu'nun geçen ay yaptığı 'emeklilere intibak verilmeli' önerisine cevap verecek. Bakanlık olumlu yanıt verirse, emekliler arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesi için düğmeye basılacak.
BAĞ-KUR BORCU SİLİNİYOR
Ocak ayında görüşülecek torba yasa tasarısının içine alınacak yeni intibak ile, yaklaşık 7.5 milyon emekli intibak zammına kavuşacak. Bu yılın Ocak ayında verilen intibak düzenlemesiyle, 2000'den önce emekli olanların maaşı en az 921 liraya çıkmıştı. Maaşlara maksimum 322 lira zam yapılmıştı. 2000'den sonra aynı prim sayısına sahip emeklilerin taban aylığı ise 649 lirada kaldı. Öte yandan, 24 aydan çok prim borcu olan Bağ-Kur'lular borçlarını sildirebilecek. Borcunu sildirenin sigortası yanacak. Bu kişi yeniden Bağ-Kur'a kayıt yaptırıp primlerini ödemeye devam edebilecek. Borcu silinen Bağ- Kur'lunun SSK çalışması varsa geçerli olacak. Daha önce Bağ- Kur ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri geçerli hale gelecek.
8 MiLYAR LiRALIK AF
Gelir testi sistemi ile sosyal güvenlik kapsamında olmayan kişiler, gelirine göre Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyerek sağlık hizmeti alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; 63 milyon 110 bin kişi sosyal güvenlik kapsamında. Bu kapsamda olmayan 12.5 milyon kişinin ise gelirine göre prim ödeyerek hizmet alması amaçlanıyordu. Teste girenlerden 8 milyon kişinin geliri asgari ücretin 3'te 1'inden daha düşük olduğu için primini devlet üstlendi. Geriye kalan 4 milyon kişiye ise 8 milyar liralık borç çıkartıldı. TAKVİM, bu borçların silineceğini duyurmuştu. Affın detayları belli oldu. Borçlar, Ocak'taki torba yasa ile bir kalemde silinecek.
ASGARi ÜCRET 1.600 OLSUN
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 milyon asgari ücretlinin yeni yıl zammını belirlemek için dün toplandı. Türk-İş, asgari ücretin bin 600 liraya çıkarılmasını isterken; işveren de brüt artış yerine vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artışın sağlanmasını talep etti. Hükümet ise asgari ücretin Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 artırılmasını planlıyor. Toplantı, Çalışma Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapıldı. Bakan Çelik, asgari ücretin bir taban ücret olduğunu ve sosyal koruma amacı taşıdığını belirtti. Asgari ücret görüşmeleri, 18 Aralık'ta Türk-İş'te, 23 Aralık'ta ise TİSK'te yapılacak. Asgari ücret halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt bin 21 lira, net 803 lira olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için brüt 877 lira, net 700 lira olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt bin 21 lira, net 868 lira.