Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın uzun tutukluk nedeniyle haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararı devletin zirvesinde olumlu karşılandı. Yüksek Mahkeme'nin kararını ziyaret için bulunduğu Kilis'te değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kararı önemli bulduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, dünkü karar, siyaset, dünya görüşü, ideoloji, bir sürü subjektif kanaatlerin çok karıştığı bir dosyadır. Herkesin farklı farklı baktığı bir dosyadır. Toplumun farklı farklı bakış açılarının olduğu bir olay, bir dosyadır. Böyle bir dosyada, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliğiyle, bütün üyelerinin oybirliğiyle kararı vermesini çok daha önemli görüyorum. Bunu, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk standartlarının geçerliliği açısından çok önemli görüyorum. Bunu bir güvence olarak da görüyorum açıkçası. Toplumda farklı görüşler, farklı siyasi, ideolojik bakışlar olabilir, hatta zaman zaman belli bir konu etrafında bölünmeler de olabilir ama iş, mahkemenin, hâkimlerin önüne geldiğinde eğer hâkimler oybirliğiyle böyle bir karar verdilerse bunu çok daha anlamlı buluyorum. Ümit ederim ki bu da iyi anlaşılır. Ayrıca bu kararla, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, evrensel hukukun geçerliliği bir kez daha Anayasa Mahkemesi tarafından gösterilmiş oldu. Bunun Türkiye dışında da çok dikkatli bir şekilde izleneceği kanaatindeyim." Cumhurbaşkanı Gül, milletvekillerinin tutukluluğuyla, genel tutukluluk sürelerinin uzunluğuyla ilgili daha önceki açıklamalarının kamuoyu tarafından bilindiğini ifade ederek, "Dolayısıyla bu bakımdan da ayrıca memnun oldum" ifadesini kullandı. Gül, Kilis'te, Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitaben yaptığı kunuşmada ise Suriye'deki olaylara değinerek "Bu ülkenin bu hale gelmemesi için çok uğraştık, çok çabaladık. Nasıl olur onlar da kalkınır, nasıl olur onlar da özgür olur, nasıl olur Suriye bir geçiş süreci içerisinde demokrasiye ulaşır, insanlar hür olur ve insanlar kendi memleketinde güven içerisinde yaşarlar diye. Ama bütün uğraşmalarımıza rağmen Suriye bugün ateş içerisinde" dedi. Suriye'nin özgürlük, birbirine saygı, şeffaflık olmadığı için, yöneticiler halka hesap vermediği ve istibdat olduğu için bu hale düştüğünü ifade eden Gül "Onun için memleketimizin kıymetini bilelim. Türkiye'nin geleceği çok daha parlak olacaktır" şeklinde konuştu. Suriyelilerin kaldığı Elbeyli Konaklama Merkezi'ni ziyaret eden Gül, "İnşallah zulüm bitince memleketinize dönersiniz" dedi. Cumhurbaşkanı, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'ni de ziyaret etti.
'Bir an evvel sonuç vermeli'
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin kararını son derece olumlu bulduğunu ve benimsediğini belirterek, "Bu karar ümit ederim ki beklentilerimizi karşılar. Bir an evvel hem tutuklu milletvekilleri hem de uzun tutuklu olarak mütalaa edilebilecek tutuklular bakımından sonuç vermesini diliyorum" dedi. Uzun tutukluluğun kanayan bir yara olduğunu ifade eden Çiçek şunları söyledi: "Tutukluluk bir tedbirdir, mahkûmiyet değildir. Öyle bir sonuca götürmemelidir. Artık mahkemelerimiz, her önüne geleni tutuklamak yerine, adli kontrol yoluyla beklenen faydayı sağlayabilir."
ANKARA
"Vekiller gelip yemin etmeli" Yardımcısı Bülent Arınç, Batman'da katıldığı "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" toplantısında konuşurken Anayasa Mahkemesi'nin kararının sadece Balbay ve Haberal'la ilgili olmadığını ifade etti: "Türkiye'de yargılaması devam eden kim varsa Batman'ın kulağını çınlatıyorum, başta belediye başkanları olmak üzere bu karardan istifade edebilirler. Anayasa Mahkemesi bir temyiz mercii değildir. Ama verdiği kararı herkes can kulağıyla dinlemek ve eğer dosya müsaitse gereğini yerine getirmek mecburiyetindedir. Vekillerin tahliye edilmeleri ve TBMM'de Haberal'ın yaptığı gibi ant içerek görevlerine başlamalarını şahsen düşünüyorum."
CHP tahliye istiyor, MHP gerekçeyi bekliyor
Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın uzun tutukluluğuna ilişkin kararı, CHP'de "hemen tahliye" beklentisi yarattı. MHP ise gerekçeli kararı bekliyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Mahkemelerin herhangi bir gecikmeye meydan vermeden konuyu süratle değerlendirerek milletvekillerinin tutukluluk halini sonlandırması gerekir" dedi. CHP'li Atilla Kart da "Yerel mahkeme dosyayı Yargıtay'ın ilgili dairesine sevk etmeden, Anayasa Mahkemesi kararının gereğini yapmak durumundadır" şeklinde konuştu. MHP ise İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın durumunu inceliyor. Alan'la ilgili Balyoz Davası nedeniyle kesinleşmiş hüküm bulunması nedeniyle parti, Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesini bekliyor. Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Hukukçularımız kararı inceleyecek. Ancak karar henüz Meclis'e gelmedi" dedi. MHP'li Faruk Bal da "Bu karar kesinleşmiş kararı bulunmayan, tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir karar. Gerekçeli kararı görmemiz lazım" yorumunu yaptı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, "Karardan sonra Mustafa Balbay ve aynı konumda olan milletvekillerinin şu an itibariyle bırakılmış olması gerekirdi" dedi.
ANKARA