AB, vizesiz seyahat için Ankara'nın izlemesi gereken 79 maddelik bir yol haritası oluşturdu. Bunun için ilk olarak Ankara'nın Geri Kabul Anlaşması'nı imzalayarak TBMM'den geçirmesi gerekiyor.
Türkiye'nin 'Geri Kabul Anlaşması'nı iyi uygulayıp uygulamadığını belirlemek için önünde 6 aylık bir değerlendirme süreci bulunuyor.
Geri Kabul Anlaşması, Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak olarak giren üçüncü ülke vatandaşlarının, Türkiye'ye iade edilerek buradaki mülteci kamplarına yerleştirilmesini öngörüyor. Dört ayaklı eylem planında ayrıca Türk pasaportlarının Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün standartlarında olmasına da önem veriliyor. Türkiye'nin bundan böyle gümrük kapılarında vize vermemesi ve güvenli vize sistemine geçmesi de gerekiyor.
Türkiye'nin, Geri Kabul Anlaşması'nı imzaladıktan sonra bunun Kıbrıs Rum kesimini tanıdığı anlamına gelmediğini vurgulamak için bir deklarasyon yayınlaması da bekleniyor.
TARİHİ BİR GÜN
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmströmile Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenledi.
İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:
"Geri kabul anlaşmasını imzalama kararı aldık. Uzun zamandır hedeflediğimiz bir noktaydı. Türk halkının beklentileri arasındaydı. Son dönemde büyük çabalar sarf ettik. Şu anda Türk halkının en fazla 3-3,5 yıl içinde vizesiz olarak AB'de seyahat edebileceğinden mutluluk duyuyorum. Bu en uzun süredir. Meslektaşlarıma da teşekkür ediyorum göstermiş oldukları işbirliği ruhu nedeniyle.
Çok tarihi bir gün. Türk halkı ve Avrupa için tarihi bir gün. Ankara'da 16 Aralık'ta başlayacak sürecin, en kısa zamanda sonuca ulaşacağını umuyorum. Türkiye Avrupa ailesinin bir üyesidir. Gelecek vizyonumuzu ortaya koymaktadır. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. İki cümle de Türkçe etmek istiyorum.
İLK İMZA 16 ARALIK'TA
Bugün gerçekten Brüksel'de tarihi bir günü yaşıyoruz. Üç seneyi aşkın süredir yürüttüğümüz vize muafiyeti konusunda son aşamaya geldik. Bu mutabakat Türkiye'nin vize muafiyeti ile geri kabul anlaşması arasında paralel süreç arasında Türk vatandaşlarına tam vize muafiyeti sağlaması yönünde sürdürdüğümüz kararlılığın sonucudur. Birçok prosedürel engelleri birlikte aştık. En geç üç buçuk yıl içinde, tam vize muafiyeti imkanına kavuşacaktır. Bunun resmi ilanını, ilk toplantısını ilk adımını 16 Aralık'ta Ankara'da atacağız ve geri adım anlaşması imzalanacak."