Sistemin dış müdahaleye tamamen kapalı olduğunu söyleyen Güven, Suriyeli mültecilerin oy kullanacağı iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, HAVELSAN ile yapılan sözleşme ile sistem güvenliğinin artırıldığını söyledi. SEÇSİS'in seçim sonuçlarının güvenli ve hızlı şekilde kamuoyuna sunulması için kurulduğunu dile getiren Güven, bu sistemi bilmeyenlerin haksız eleştiriler yönelttiğini söyledi. Sistemin internete kapalı olduğunu vurgulayan Güven "Dışarıdan bu sisteme ulaşmak mümkün değil" dedi.
Sandık kurullarında 5'i siyasi partiden 7 kişinin görev aldığını hatırlatan Güven sandık sonuçlarının bu kurul gözetiminde kayıt altına alınıp internete kapalı güvenli ağ üzerinden aynı anda hem YSK'ya hem de 22 parti sistemlerine aynı anda atılacağını söyledi.
Suriyeli'nin kimliği yok
YSK Başkanı Sadi Güven, Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan yüzbinlerce Suriyeli'ye kimlik dağıtıldığı ve bu kişilerin de oy kullanabileceği iddialarını da yalanlayarak "Suriyeli sığınmacılar oy kullanamaz. Suriyeli sığınmacılara ve Türkiye'de 6 aydan fazla ikamet eden yabancılara kimlik veriliyor. Bu kimlik numarası 99 ile başlıyor. SEÇSİS bu tür kayıtları kabul etmiyor" dedi.
Güven, kurum olarak yerel seçimlerde aday olan bakanların görevlerinden istifa etmelerine gerek olmadığı kararı aldıklarını belirterek, bu kararın 1983'te oy birliğiyle alındığını hatırlattı.
55 milyon seçmen var
Türkiye'de yurt içi seçmen sayısının 52 milyon 305 bin 382 olduğunu bildiren Güven, yurt dışında ise 2 milyon 736 bin 410 seçmen bulunduğunu toplam seçmen sayısının da 55 milyon 41 bin 792 olduğunu söyledi. Basında halen (2007-2009'daki 5 milyon 478 bin 162 seçmen farkı nereden kaynaklandı) diye tartışmalar olduğuna dikkati çeken Güven, "Aradaki fark, beyan esasından zorunlu adres kayıt sistemine geçilmesinden kaynaklanmatadır" dedi.
Mükerrer kayıtla ilgili belge yok
Seçimdeki bütün işlemleri herkesin kontrol etmesine imkan verdikleri, şeffaf bir seçim yaptıkları için "Bize güvenin" dediklerini dile getiren Güven, "Her seçim döneminde seçmen kütüklerini 2 kez veriyoruz. Mükerrer kayıtla ilgili şimdiye kadar belge gelmedi" diye konuştu.
Hastalar evlerinde oy kullanacak
Okulların birinci katlarının engelli vatandaşların oy kullanması için uygun hale getirilmesini talep ettiklerini anlatan Güven, internet sitelerini de kısa sürede engelli vatandaşların erişimine uygun hale getireceklerini kaydetti. Engellilerin zemin katlarla oylarını kullanabilmeleri için sistemlerinde engelli tanımının yapılması gerektiğine işaret eden Güven, Anayasanın verdiği hakkı kullanabilmeleri için bir dahaki seçimlerde evde yatan, sandığa gime imkanı bulamayan insanların ayağına sandığı götürmeyi düşündüklerini belirtti.