Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU), Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Pazarlıkların en zorlu aşamasında ele alınacak konulardan biri de çifte vatandaşlık konusu. Almanya'da yaşayan Türkler de koalisyon görüşmeleri devam ederken çifte vatandaşlığın önünü açmaları için siyasilere çağrıda bulundu.
Almanya'daki Türk Toplumu adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Kenan Kolat, Berlin'de yaptığı açıklamada çifte vatandaşlık konusunda görüş birliği sağlanmasını talep ederek "Bu konuda uzlaşma yoluna gidilmemeli. Birden fazla vatandaşlık 'ama'lara ve koşullara bağlanmamalı" diye konuştu.
Türklere destek
Türk Toplumu'nun çağrısına, Alman Vakıfları Uyum ve Göç Bilirkişi Konseyi (SVR) Başkanı Klaus Bade'den de destek geldi. Göç uzmanı Bade, göçmenlerin vatandaşlık hakları konusunda farklı kuralların uygulanmasının hiçbir meşruiyeti olmadığını kaydetti. Bade "Alman kimliği çifte pasaportla tehlikeye girmez" diye konuştu.
Almanya'da 2000 yılında yürürlüğe giren Vatandaşlık Yasası, AB ülkesi dışından gelenlerin Alman vatandaşı olabilmesi için kendi ülkesinin vatandaşlığından feragat etmesini öngörüyor. Ancak bu yasa, aralarında AB ülkelerinin de olduğu toplam 58 ülkeye ayrıcalık tanıyor ve çifte vatandaşlığa izin veriyor.
Ayrıcalıklı ülkelerden gelmeyen göçmenlerin 1990 yılından itibaren Almanya'da doğan çocukları ise seçim yapmak zorunda bırakılıyor. Bu çocuklar 23 yaşına kadar hem Alman hem de ailesinin geldiği ülkenin vatandaşlığına sahip olabiliyor, ancak 18 ile 23 yaşları arasında bu iki vatandaşlık arasında karar vermekle yükümlü bırakılıyorlar.
SPD'nin seçim sözü
CDU, CSU ve SPD'yi bu tartışmalı konuda yanlış bir uzlaşmadan çekinmeleri konusunda uyaran Kolat, Türk Toplumu'nun bu konudaki kararın Alman Meclisi'ne bırakılmasını daha uygun bulduğunu ifade etti. Kolat, böylece SPD'nin, Yeşiller ve Sol Parti'nin desteği ile gerekli değişikliği meclisten geçirebileceğini söyledi.
Ancak göç uzmanı Bade, Kolat'ın aksine bu çetin konunun koalisyon görüşmelerinin gündeminden çıkarılmaması gerektiğini düşünüyor. Bade, aksi takdirde konunun yeniden ele alınmasının zaman alacağını kaydediyor.
Sosyal Demokratların seçim kampanyalarında çifte vatandaşlık sözü verdiğini vurgulayan Türk Toplumu Başkanı Kolat, eğer SPD koalisyon pazarlıklarında bu konuda sözünü geçiremezse yeniden seçimlere gidilmesi gerektiğini savundu. Kolat'ın örnek verdiği bir kamuoyu yoklamasına göre, Türk kökenli seçmenlerin üçte ikisi oyunu Sosyal Demokrat Parti'ye gitti.
©Deutsche Welle Türkçe
DW/epd, BD/HS