GÖRÜN
Japon Bahçesi / Baltalimanı
1972 yılından beri kardeş şehir olan İstanbul ve Şimonoseki anısına yapılmış. Özellikle Nisan aylarında kısa bir süre için çiçek açan sakura (kiraz ağacı) ağaçları görülmeye değer. Japon kültürünü yansıtan detaylara sahip bahçede doğal taşlardan imal edilmiş fenerler var. Bahçenin tasarımında ise Japon bahçelerinde sıklıkla kullanılan bitkileri görebilirsiniz.
İZLEYİN
Miyazaki
Japon anime sanatçısı ve yönetmen Hayao Miyazaki'nin dokuz muhteşem fi lminden oluşan DVD'si veya ünlü yönetmen Akira Kurosawa'nın klasiklerinden oluşan DVD setini alıp evde Japon dünyasında keyifl i bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
GÖZ ATIN
MUJİ
İstanbul'da da mağazası bulunan Japon markası Muji; işlevsel ürün tasarımlarıyla biliniyor. Muji'nin felsefesi; basitlik ve doğallık üzerine kurulu: "En iyi ve uygun materyalle, basit, kaliteli, çevreye duyarlı, olması gerektiği kadar..." Muji adı, Japonca "markasız kaliteli ürünler" anlamına gelen "Mujirushi Ryohin"in kısaltmasından geliyor. Muji'de ürünlerin doğal renklerinden ve biçimlerinden uzaklaşmamasına dikkat ediliyor.
www.muji.com.tr
ÖĞRENİN
Aikido
Japonya'da 20. yüzyılın ilk yarısında doğmuş Japon savaş sanatı olan Aikido; Japonca üç heceden oluşuyor. "Ai" harmoni, uyumlu hareket etme; "Ki" ruh, düşünce, akıl, evrensel enerji ve "Do" yol. Aikido; evrensel enerji ile uyumun yolu, başka bir bakış açısı ile saldırganın sizi sarsmasına ya da vuruşuna başlamasına imkan vermeden uygulanan savunma sanatı. 2007 yılında Oğuzhan Başkurt tarafından kurulan ve kendisinin eğitmenliğini yaptığı Aikimode'de yetişkin ve çocuk eğitim programları mevcut. Aikimode tarafından geliştirilen Aiki Terapi; yoğun stres altında çalışan kişiler için düşünülmüş bir grup aktivitesi. İaido eğitimi; bir katana ile doğru vuruşlar ve doğru kesişleri ve ruh, beden ve zihin uyumunu bir arada sağlayabileceğiniz bir öğreti. Jodo ise; ülkemizde henüz çok bilinmeyen, farkındalığınızı arttırmasının yanı sıra düşüp kalkmaların ve yuvarlanmaların olmadığı, vücudu zorlayıcı etkilerin minimize edildiği herkesin yapabileceği bir sanat. Akademi'de ayrıca aksiyon sahne eğitimi de veriliyor.
www.aikimode.com
Japon Kültür ve Enformasyon Merkezi
İstanbul'daki küçük Japonya'yı bulabileceğiniz en yetkili yer burası diyebiliriz. 15 yıl önce Muharrem Demirci tarafından kurulan merkezde her seviyede açılan kurslarda çok kısa bir zamanda Japonca öğrenmeniz mümkün. Dersler; latin harfl eri (roomaji) ile yapılıyor. İsteyen öğrencilere ise ayrıca yazı derslerinde, Japon yazı karakterleri (hiragana-katakana-kanji) öğretiliyor. Konuşma (kaiwa) sınıfl arı da mevcut. 10 bin ciltten fazla kitabıyla herkese açık ilk ve tek özel Japonca kitaplarının olduğu merkezde Japonca öğrenmenin dışında; Japon kağıt katlama sanatı (origami) ve geleneksel Japon çiçek düzenleme sanatı (ikebana) etkinlikleri düzenleniyor.
Tel: (0212) 251 15 80
www.japonkultur.com
Miyako
Swissôtel The Bosphorus İstanbul'un içinde yer alan Miyako Restoran 1990 yılından beri Japon mutfağı severlere hizmet veriyor. Miyako'nun tepenyaki barında şefi n canlı performansıyla masalar üzerinde bulunan özel ocaklarda pişirilen sukiyaki ve shabu gözlerinizin önünde hazırlandıktan sonra kimono giyen servis elemanları tarafından sunuluyor. Geleneksel Japon yemek zevkini yaşatan özel yemek odası tatami'de ise tamamen size ve misafi rlerinize yönelik bir mekan. Miyako'nun suşi barında taze günlük deniz ürünlerinden hazırlanan zengin suşi çeşitleri mevcut. Miyako'nun mutfağından sorumlu şef Coşkun Kaplan'dan
Japon mutfağına dair tüyoları aldık:
Türkler en çok ne sipariş verir?
Türkler, kıtır çıtır, acılı mayonezli olan suşileri tercih ederler. Tempurayı da severler. Bu yüzden genel olarak tempura karidesli California suşi siparişi verirler. Amerika'da yaşayan Türkler nigiriyi de seviyor.
Yıllar içerisinde Türklerin Japon mutfağına yaklaşımı nasıl oldu?
22 sene boyunca benim gözlemlediğim alışkanlıkların değiştiği. İlk zamanlarda suşi bara oturan olmazdı, şimdi suşi bara oturup sipariş veriyorlar ve her bir suşinin ismini, farkını biliyorlar. Sashimi'ye Türkler biraz daha uzak duruyorlar. Somon ve levrek daha ince, kolay yenilebildiği için tercih ediliyor.
Japonlar en çok hangi suşiyi tercih eder?
Japonların tercih ettiği rollar; dışı yosunlu olanlar. Japonların tercihi nigiridir; altı pilav üstü çiğ balık olan... Japonlar balığı tütsülenmiş pek tercih etmiyor, ya çiğ olacak ya da az pişmiş.
Suşi yerken nelere dikkat edelim?
Masaya ekstra wasabi isteyemezsiniz, bu Japon şefe bir hakarettir. O ayarlamıştır zaten tadını. Hatta öyle klasik Japon şefler vardır ki restorandan müşteriyi kovaladıklarını duydum. Her suşinin altında minik de olsa wasabi vardır zaten sizin pek fark etmediğiniz. Özellikle nigiri yerken pilavını soya sosa bandırmak yanlış, önce balığı bandırmak gerekir. Pilav sosu sünger gibi çeker ve tadını değiştirir. Türk damak tadı tuzu sevdiği için Türk insanı soya sosa yönelir. Chopstick kullanmak şart değil, el kullanılabilir. Çatalla yemeye çalışırsanız pilav olduğu için dağıtırsınız. Soya sosa dokundurmak yeterli. Tek lokmada yenmesi gerekir.
Maki ve roll'ün farkı nedir?
En klasik olan etrafında yosun olan makidir. Diğer pilavlı olan ise roll. Nigiri ise balığı üstünde, pilavı altında olandır.
Ne kadar sürer suşinin yapımı ?
Eğer malzemeler hazırsa en fazla iki dakika sürüyor.
Japonlar ne içer?
Soğuk ve sıcak olarak servis edilen sake severler. Ama kapanışı her zaman çayla yaparlar.
Tel: (0212) 326 33 05
Itsumi
Itsumi; ismini beş temel Japon tadının simgesinden almış. Şeker, tuz, sirke, soya sosu ve miso. Eski Japon aşçılarının becerisiyle bu beş temel lezzet, Japon yemeklerinde beş temel tada dönüşmüş. 2003 yılında Shunichi Horikoshi tarafından bu beş temel tada sadık kalarak, Japon yemeklerinin keyfi ne varabileceğiniz Itsumi kurulmuş. Üç Japon aşçının hazırladığı menüye sahip olan restoranda modern Japon tasarımı hakim.
Tel: (0212) 264 64 48
Ichi-Ban Market
Itsumi restoranda denediğiniz tatları evinizde kendiniz yapmak isterseniz Itsumi bünyesinde açılan mini market Ichi- ban'dan alışveriş yapabilirsiniz. Japon, Çin, Tayland mutfağına ait birçok ürünü bulabileceğiniz markette mutfak ekipmanları ve hediyelik eşyalar da satılıyor.
Tel: (0212) 351 21 31
Cafe Bunka
Japon Kültür ve Enformasyon Merkezi'nin giriş katında yer alan Cafe Bunka gerçek Japon ambiyansını yansıtacak şekilde dekore edilmiş. Menüsünde ise olmazsa olmaz suşi çeşitleri, Bunka'ya özel tatlar, Japonya'dan gelen yeşil çay çeşitleri ve tabii ki sake var. Size özel yemek odası, tatami de mevcut.
Tel: (0212) 293 32 49
Udonya
15 yıldır Point Hotel Taksim'de hizmet veren Udonya'nın menüsünde; Japon mutfağı denilince ilk akla gelen suşi, tempura,
sashimi gibi lezzetler var. Udonya'ya ismini veren udon (özel sos içinde sunulan el yapımı Japon eriştesi), teriyaki
çeşitleri, gyoza (Japon mantısı), Japon tatlıları Udonya'nın menüsündeki örneklerden sadece birkaçı.
Tel: (0212) 256 93 18
KÜBRA ÇOL / AKTÜEL