Müslüman ülkelerin Meclislerinde kadın milletvekillerinin kapanma şekilleri değişse de yalnızca Türkiye'de bu bir 'tercih' olarak ortaya çıkıyor. Müslüman ülkelerin çoğunda ise kapanmak bir 'zorunluluk'…
İRAN
İran'da kadın milletvekilleri ile ilgili kıyafet konusunda bir 'zorunluluk' bulunuyor. 1997 yılında Nuriye Akman'a konuşan İranlı kadın milletvekili Marzieh Sadıghi, başlarının kapalı olması gerektiğini buna karşın çadır giyme mecburiyetlerinin olmadığını belirterek, şöyle diyor:
"Ben kendim çadırı seçtim. Çünkü çadır bizim geleneksel hicabımız ve sembolümüz. Özellikle siyasi kimliği olan kadınlar çadırı tercih ederler. Çünkü çadır, bizim diğer Müslüman ülkelerden farklılığımızı ortaya koyar ve ayırt edilmemizi sağlar. Çadır rengi olarak siyahın seçilmesi de çok eskiye dayanıyor. Siyah bizim kültürümüzde var. Siyah siyasi bir mesaj veriyor."
CEZAYİR
Cezayir Meclisi'nin üçte biri kadın. 462 sandalyenin 145'ini kadınlar elinde tutuyor. Cezayir'de çarşaf ya da başörtüsü gibi bir zorunluluk bulunmazken, çoğunluğu yine de örtülü.
MISIR
2012 yılında Mısır'da mecliste en az 64 kadın vekil olmasını öngören kota kaldırıldı. Özellikle devrimin ardından Meclis'teki kadın sayısı hızla düşüşe geçti. Mecliste kadınların kıyafetleriyle ilgili durum ise şu: Gri, toz pembe gibi açık renkte başörtüsü ve pardösü kullanıyor.
PAKİSTAN
Pakistan Meclisi'nde kadınların örtünme şeklinde ise öldürülen kadın Başbakan Benazir Butto'nun etkisi görülüyor. Kadın milletvekillerini tümü Butto gibi uzun şallarının bir ucunu omuzdan atarak, saçlarının önü açık bırakacak bir şekilde kullanıyor.