Kanseri tetiklediği öne sürülen tütsü ve mumlar, Fransa hükümeti tarafından sağlık için tehlikeli bulunduğundan yasaklanmaya hazırlanılıyor. Fransa hükümetinin programında, önümüzdeki aylarda bu "kirletici"leri yasaklamak bulunuyor. Bu önlem, Ekoloji, Sağlık ve Konut İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan "İç Hava Kalitesi Eylem Planı"na dahil. Fransa'da 2009'da yapılan bir çalışma katılımcıların yüzde 9'unun en az günde bir kez, yüzde 15'inin ise bir ayda en az bir kez parfüm veya kokulu mumları kullandığını gösteriyor. Ama bunlar içerisinde mum ve tütsü en sağlıksız olanlar olarak görülüyor.
Endüstriyel Çevre ve Riskler Ulusal Enstitüsü (INERIS) tarafından yayımlanan son raporda, "Çok koku yayıcı mumlar var ve bunların aylık kullanımı risk oluşturmaktadır. Tütsü kullanımında kronik ve akut kanserojen riski olabilir" deniliyor. Tütsüde; toksik maddeler tarafından yayılan ana partikül madde, benzen ve formaldehit bulunuyor. Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Benzen, Avrupa Birliği tarafından insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor. Bu nazofarenks kanseri kökeni ve aynı zamanda lösemi nedeni olarak kabul ediliyor.
Yasaklı maddelerin kara listesi henüz hazır değil. Uzmanlar "Genellikle çok sayıda madde içeren tütsülerin tam bileşimini bilmek çok zor" diyor. Ancak polimerler aynı zamanda kokulu mumlarda koku birleştirmek için kullanılıyor. Tütsü, ezilmiş bitkiler (kabuğu kokulu ağaçlar, çiçekler ya da bitkilerden elde edilen reçine) yapılıyor. Uzmanlar "kirletici"lerin ne olduğunu tam olarak belirleyebilmek için çalışmalarına devam ediyor.
SABAH