Türkiye, geçtiğimiz haftalarda ilk uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi projesi için düzenlenen ihalede yola Çin firması ile devam etme kararı almıştı. İhalede Çin'le birlikte ABD, Rusya ve Fransa-İtalya ortaklığı yarışıyordu.
NATO en üst düzeyde yaptığı açıklamalarda Çin firmasının NATO sistemi ile entegre edilmesinin mümkün olmayacağını ifade ederek, Türkiye'nin seçimi ile ilgili endişelerini dile getirmişti. ABD yönetimi de benzer açıklamalarda bulunmuştu.
Ricciardone gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD'nin yaptırım listesinde bulunan bir Çinli şirketle yapılması muhtemel anlaşma bizi çok endişelendiriyor, bu bir sır değil. Evet, bu ticari bir karar ve Türkiye'nin egemenlik hakkı bu konuda bir itirazımız yok. Ancak endişemiz bu durumun müttefik hava ve füze savunması için ne anlama geleceği konusunda" dedi.
ABD büyükelçisi iki ülkenin konuyu görüştüklerini ifade ederek, "Bu konuyla ilgili tüm gerçeklerin gözönünde bulundurulması için Türk hükümeti ile uzman düzeyinde görüşmelere kısa süre önce başladık, görüşmeler müttefik ve dostlar arasında olması gerektiği gibi resmi kanallar üzerinden yürütülecek" dedi.
Ricciardone, "Endişeliyiz ama Türkiye kararını tüm gerçekleri dikkatlice değerlendirdikten sonra verecektir" dedi.
Türk yetkililer yaptıkları açıklamalarda Çin firmasının en avantajlı teklifi sunduğunu ve nihai kararın yapılacak görüşmelerden sonra verileceğini belirtmişti.
Ricciardone, pek çok Amerikan savunma şirketinin Türkiye'de önemli projeler yürüttüğüne de dikkat çekti ve "Tüm bu şirketler, ABD'nin yaptırım listesinde olan bir Çinli şirketle çalışmak zorunda kalırsa, bu durumdan etkilenirler" diyerek sözkonusu anlaşmanın ABD şirketlerinin Türkiye'deki faaliyetlerinin etkilenebileceği uyarısında bulundu.