Milli Eğitim Bakanlığı, demokratikleşme paketiyle birlikte özel okullarda önü açılan anadilde eğitim için "Eğitim dili Türkçe" ifadesini kaldırmadan yeni bir formül buldu. Bakanlık, yeni formül ile eğitim dilinin Türkçe olmaya devam ederken, kanuna "Yerel dil" ifadesini de ekleyecek. Anadilde eğitim veren özel okullar 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlayacak.
EN ERKEN 2014'TE
Demokratikleşme Paketi kapsamında yer alan "Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesi" uygulaması için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 2014-2015 eğitim- öğretim yılını tarih vermişti. Ancak konuyla ilgili olarak mevzuat çalışmaları başladı. Özel okulların farklı dillerde eğitim öğretim faaliyetleri için "Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun" ile "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"nde değişiklik yapılacak. MEB, eğitim dili olarak "Türkçe" ifadesini çıkarmadan anadilde eğitim düzenlemesinin nasıl yapılacağının formülünü de geliştirdi. Özel okulların farklı dillerde eğitim öğretim yapabilmesi için, ilgili yönetmeliğin "Kurumlarda öğretim dili Türkçedir" ifadesinin değişmesi gerekiyor. MEB bürokratları ve hukukçular, farklı dilde eğitim uygulamasının sadece özel okullarla sınırlı kalması yönünde mevzuat çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu doğrultuda ilgili maddenin, "Bazı derslerin yerel dil ve lehçelerle okutulduğu özel okullar hariç, kurumlarda öğretim dili Türkçedir" şeklinde değişmesi planlanıyor.
MEB, "YEREL DİL" PERSONELİ ARAYACAK
Demokratikleşme paketi kapsamında "özel okullarda farklı dilde eğitim" kararının uygulanabilmesi için önce kanuni düzenlemenin yapılması gerekiyor. Yasalaştıktan sonra Bakanlar Kurulu'nca izin verilen dillerde eğitim yapmak isteyen özel okullar Bakanlığa başvuracak. Ardından Talim ve Terbiye Kurulu, izin verilen dillerde ders müfredatlarını oluşturmaya başlayacak. Oluşacak taslak ders kitaplarının incelenmesi için de Kurul'a bağlı görev yapan ve bu dillere hakim personel alımı yapılacak. MEB yetkilileri, başta Kürtçe, Lazca, Çerkezce gibi yerel diller başta olmak üzere anadilde eğitim verecek özel okullar için müfredat ve kitap hazırlığı için yerel dillere hakim personel alımına ihtiyaç duyacak.