Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta açıkladığı ''Demokratikleşme Paketi'' çerçevesinde kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması ve ilkokullarda Andımız'ın artık okutulmaması ile ilgili karar dün gece Resmi Gazete'de yayınlandı.
Buna göre 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafında yer alan ''Kadınlar;'' ibaresinden sonra gelen birinci cümle yürürlükten kaldırıldı ve aynı paragrafta yer alan ''Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır'' şeklindeki ikinci cümle (a) bendinden çıkarılarak maddenin sonuna (c) bendi olarak eklendi.
Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar'' ibaresi ''Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görev yapanlar'' şeklinde değiştirildi.
2/9/1925 tarihli ve 2413 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Bilumum Devlet Memurlarının Kıyafetleri Hakkında Kararnameye ilişkin bölümünün (2) numaralı bendinin birinci cümlesi yürürlükten kaldırıldı.
Andımız ile ilgili olarak da 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 12'nci maddesi yürürlükten kaldırıldı.
DARBE HÜKÜMETİNİN ÜRÜNÜYDÜ
''Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'' Milli Güvenlik Konseyi'nin kurduğu darbe hükümeti tarafından 16.7.1982 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuştu. 25 Ekim 1982'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik bugünkü Resmi Gazete ile tarihe karışmış oldu.
Yönetmelikte, kamu kurumlarında çalışan kadınların başlarının açık olacağı hüküm altına alınmıştı. O ilgili madde şu şekildeydi:
''Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.''
ANDIMIZ İLK 1933'TE OKUNDU
İlköğretimde her gün öğrencilerin hep birlikte zorunlu olarak okuduğu andımız da, 1932'de göreve gelen Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından yazılmış, 1933'te ise okullarda okunmaya başlanmıştı.
1972'de yapılan değişiklikle anttaki ''budunumu'' kelimesi ''milletimi'' ile değiştirilirmiş ve ''Ne mutlu Türküm diyene'' cümlesi de eklenmişti. Metin 1997'de ikinci defa değiştirildi.
BU KARARLARI İLK OLARAK BAŞBAKAN MÜŞAVİRİ DUYURDU
Başbakan Başmüşaviri Aydın Ünal, başörtüsü ve andımız ile ilgili alınan bu kararları dün gece sosyal paylaşım sitelerinden Twitter'daki adresinden duyurmuştu.
İşte Aydın Ünal'ın o paylaşımı;