Buenos Aires'te gerçekleştirilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. genel kurulunda ilk olarak aday kentlerden İstanbul'un sunumu yapıldı. İstanbul'un sunumuna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Üst Yöneticisi (CEO) Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ve milli sporcular Gizem Girişmen ile Çağla Büyükakçay katıldı.
Türk heyeti sunumuna Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı Hasan Arat'ın "İnsanlık tarihi başladığından bu yana her gün İstanbul'da güneş iki kıtaya birden doğuyor. Sizlerle bugün hikayemizi paylaşacağız. Halkları, kıtalarımızı binlerce yıldır birleştirmiş olan hikayemizi anlatacağız" konuşmasıyla başladı.
Arat konuşmasının ardından olimpiyat komitesi üyelerine Türk heyetini tanıttı. Takdimin ardından İstanbul'un sunum filmi gösterildi.
Daha sonra Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yaptı.
Uğur Erdener'in konuşmasının ardından video olarak İstanbul'a turist olarak gelenlerin İstanbul hakkındaki görüşlerine yer verildi.
Görüntülerin ardından Türk tenisçi Çağla Büyükakçay ve TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan kürsüye çıktı ve birer konuşma yaptı. Gündoğan, İstanbul 2020'nin planlamasını, bilet politikaları, yatırımlar ve gösterilecek performanslarla ilgili açıklamalar yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Türkiye'nin 2020 yılına kadar göstereceği ekonomik büyümenin diğer aday şehirlerin ülkelerinden daha hızlı olacağını söyledi. Babacan, Türkiye'nin 2020'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olacağını söyleyerek, hazırlıklarda negatif birşey yaşanmayacağının sözünü verdi.
Sunum sırasında bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
"Dünyanın bütün dillerinin üzerinde bir ortak dil olduğuna inanıyorum. O dil kalp dilidir. bugün ben size en kalbi duygularımla selamlıyorum. Selam barış demektir. Bölgemizin ve dünyamızın barışa en ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz.
Çocukluk yıllarımdan başlayarak 16 yıl boyunca sporu yaşadım. Eşim ve çocuklarım beni affetsinler, onlar kadar İstanbul ve spora sonsuz bir aşkla bağlandım. İstanbul aşkı beni belediye başkanlığına taşıdı. Spor aşkı ise paylaşma ruhuyla başbakanlığa taşıdı.
İstanbul'a ve spora olan sevdamı ortak bir meşale altında ve olimpiyat meşalesi altında birleştirmek her zaman en büyük hedeflerimden biri oldu.
Dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul'dan tüm dünyaya çok güçlü barış mesajları vermek istiyoruz. Halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de yapılacak olimpiyatlar, hiç kuşkusuz hem barışa susamış bölgemize hem de dünyaya verilecek en anlamlı, en etkili mesaj olacaktır. Türkiye olimpiyat ruhunun ve olimpiyat hedefinin arkasındadır
2020 olimpiyatlarının, gençlerin ülkesi Türkiyede, 8 bin yıllık tarihi olan barış ve hoşgörü şehri İstanbulda kıtaların buluştuğu bu kadim şehirde gerçekleşmesi olimpiyat ruhuna uygun bir karar olacaktır.
Gelin beraber köprüler kuralım. Gelin hep beraber tarih yazalım."
Türkiye'nin sunumu sonrası soru-cevap bölümüne geçildi. Başbakan Erdoğan sorulara şöyle cevap verdi:
"Master Plan uygulamalarında değişiklikler gerekiyorsa bunları süratle yerine getirme kabiliyetine sahibiz.
2017 sonu itibariyle yeni havalimanı bitirilecek. Bağlantı yollarıyla Olimpiyat Köyü'ne ulaşım sağlanacak. Sporcularımızın kalacağı yerler noktasında ulaşımda bir sıkıntı yok.
Bölge ve Türkiye'ye ne katkısı olacak sorusunu sordu Monaco Prensi Albert. Bölge barışa hasret. Olimpiyatı biz barışın, saygının ve paylaşımın halkaları olarak görüyoruz. Ülkemiz olimpiyatla çok daha farklı bir süreci bölgeye çok daha rahat paylaşmak için yakalayacaktır."
BABACAN: "ZAMAN, İSTANBUL'A 'EVET' DEME ZAMANIDIR"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bizim hedeflerimiz, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin hedefleriyle örtüşmektedir. Zaman, İstanbul'a 'evet' deme zamanıdır" dedi.
Buenos Aires'te gerçekleştirilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. Genel Kurulunda ilk olarak aday kentlerden İstanbul'un sunumu yapıldı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaptığı sunuma, ''Mükemmel bir misafirperverlik. Spor aşkı, eğlence aşkı, Türkiye bu işte" diye başladı.
Ulaştırmaya 10 yıldır yapılan yatırımlara değinen Babacan, şöyle konuştu:
"2000 yıldır bildiğiniz gibi İpek Yolu, Asya'dan Avrupa'ya İstanbul'dan geçiyor. Marmaray, aynı zamanda ilk olarak iki kıtayı birleştiren ve dünyanın en derin metro veya raylı ulaşım imkanı sağlayacak, bu proje de İstanbul'da gerçekleştiriliyor. İlk defa böylelikle İpek Yolu, iki kıtayı birleştirecek.
Biz, bu yatırımları gerçekten kendimize güvenerek hükümetiniz desteğiyle yapmayı başardık. OECD tahminlerine göre Türkiye, üyeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olacak ve yüzde 5,6 büyüme rakamına ulaşacak 2020 yılına olan süreçte. Türkiye, 10 yıllık süreçte dünyanın en önde gelen 10 ekonomisinden biri haline gelecek. 2002'den bu yana kişi başına düşen gelirimiz 3 kattan fazla arttı."
Türkiye'nin, Avrupa'da gençler arasındaki işsizlik oranın en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
"Şu anda Uluslararası Olimpiyat Komitesinin bildiğiniz gibi kaygılarında mali sorumluluk da taşıması gerekiyor. Aynı zamanda fazla harcamaların önüne geçmesi ve şehirlerin makul bir bütçeyle oyunlara evsahipliği yapmasını temin etmesi gerekiyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesinin bu beklentileri karşılayabilmesi için İstanbul da mali sorumluluklarının bilincinde bir seçenek olarak komitenin karşısına çıkıyor. Bizim operasyonel bütçemiz en düşük bütçedir, 2.9 milyar dolarlık bir bütçe öngörüyoruz ve aynı zamanda sermaye harcama bütçemiz de 1,1 milyar dolar olarak adaylar arasında en düşük bütçedir.
Geçtiğimiz 10 yıl içindeki hükümet bütçesine baktığımız zaman, aslında İstanbul olimpiyatlarının bizim bütçemizde herhangi bir olumsuz sürprize yol açmayacağını ya da medyada bu harcamalar nedeniyle olumsuz bir haberin yer almayacağını şimdiden söyleyebilirim. Çünkü bu zaten bizim kendi ulusal hukukumuz çerçevesinde tahsis edilmiş ve olimpiyatları almasak da spora harcayacağız paradır."
Babacan, olimpiyatlar tarihinde ilk defa Uluslararası Olimpiyat Komitesinin, bütün hükümet kuruluşlarının faaliyetlerini koordine etmek üzere yasama görevine sahip bir komite atadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylelikle hiçbir gecikme olmayacak. Aynı zamanda TOKİ'de yarın itibarıyla altyapı çalışmalarını başlatabilecek yetkiye haiz. İstanbul 2020, teknik olarak mükemmel, oyunlara evsahipliği yapmaya hazır. Böylelikle bir ulusu ve şehri dönüştürebiliriz. İstanbul 2020, belirsizliklerin ortaya çıkacağı değil büyümenin ön plana çıkacağı oyunlar olacak.
Ve tarih şunu ortaya koyuyor; evsahibi şehrin hedefleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin hedefleriyle örtüşüyorsa olimpiyatlar çok başarılı oluyor. Bizim hedeflerimiz örtüşmektedir. Zaman, İstanbul'a evet deme zamanıdır."
KILIÇ: "DOPİNGE KARŞI SIFIR TOLERANSIMIZ VAR''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin yıllık 500 milyon dolar tutarında spor planı bulunduğunu belirterek, ''İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimbik ruhunu Türkiye'de yeniden inşaa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz'' dedi.
Kılıç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. Genel Kurulundaki sunumda, İstanbul'un ilk olimpiyat adaylığı sırasında 19 yaşında olduğunu hatırlatarak, ''Bugün 41 yaşındayım. Türkiye'nin Gençlik ve Spor Bakanı olarak huzurunuzdayım ve bu zaman zarfından Türkiye'nin nasıl olgunlaştığını gördüm'' dedi.
Haziran ayında Türkiye'nin evsahipliği düzenlenen Akdeniz Oyunları'na dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:
''Akdeniz Oyunları, bizim açımızdan adeta altyapımızı test etmemiz için imkandı. TOKİ bizim altyapı kurumumuz, 7 yıllık bir inşaat programını sadece 18 ay içerisinde tamamlayarak Akdeniz Oyunları'na yetiştirdi. Türkiye, sporu herkes için erişilebilir kılmaya devam ediyor. 776 yeni spor merkezi hale hazırda inşaa ediyoruz. 2014 yılı sonu geldiği zaman 568 tanesini tamamlamış olacağız. Taahütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin içinde taahütlerimizi yerine getireceğiz.
500 milyon ABD doları tutarında ulusal spor planımız var yıllık olarak. İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimpik ruhunu Türkiye'de yeniden inşaa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Çünkü eksiksiz bir desteği sağladığı bu yolculuk sırasında. Aynı zamanda Prof Dr. Erdener'le birlikte çalışıyoruz.''
DOPİNGLE MÜCADELE
''Dopinge karşı sıfır toleransımız var'' diye konuşan Kılıç, bu konuda uygulanan politikaya dikkat çekerek, şunları kaydetti:
''Bizim politikamız gayet net gerçekten dopinge karşı sıfır toleransımız var. Türkiye dopingle mücadele inisiyatiflerini daha da güçlendirme ve bu alandaki yatırımlarını daha da artırmaya devam edecek. Aynı zamanda yasaklanmış olan maddelerin ithalat, ihracat ve satışını engellemek için gerekli olan yasayı da geçirecek. Aynı zamanda doping kullanımış olan bütün sporcularda Ceza Kanunu kapsamında soruşturmaya tabi tutacaklar.''
ARAT: "TÜRKİYE, OLİMPİK DEĞERLER ÜZERİNE BİNA EDİLEN BİR ÜLKENİN HİKAYESİ..."
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki sunumda ilk olarak İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat söz aldı. Arat, Türkiye'nin olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin hikayesi... Türkiye, olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülkenin hikayesi... Son 20 yılda 5. defa aday olduk ve birçok insanla tanışma fırsatı bulduk. Aralarında rakiplerimiz de var ama bu seyahati dost şehirlerimizle yapmış olmak bizim için çok önemli. Bize gerçekten çok önemli bir miras bırakıyorsunuz. Kalbimin en derinliklerinden teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.
Sunumlarında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) neden İstanbul'u seçmesi gerektiğini anlatacaklarını aktaran Arat, "Bugün, neden İstanbul'u seçmenin vakti geldiğini anlatacağız. İstanbul'un 2020 yılında mükemmeliyeti nasıl sunacağını sizlere anlatacağız. Bu, Türkiye'nin isteğidir. Olimpiyat hareketi, sporun üstüne geçtiğinde ve dünyayı birleştirdiğinde en önemli hale gelir. Lütfen İstanbul 2020'yi hayal edin" ifadelerini kullandı.
ERDENER: "TÜRKİYE'NİN TARİHİ ZATEN SPOR ÜZERİNE KURULMUŞ"
IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, Türkiye'nin spor kültürü üzerine kurulduğunı söyledi.
Arat'tan sonra söz alan Erdener, İstanbul'un Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar boyunca başkentliğini yaptığını hatırlatarak, "İstanbul, coğrafyası, sanat, kültür ve siyasi önemi çok yüksek bir şehir. Türkiye'nin tarihi zaten spor üzerine kurulmuş. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, olimpiyat değerlerine çok önem veren ve bu değerleri Türk toplumunun özüne işlemiş bir kişi" diye konuştu.
Türkiye'nin olimpiyat düzenleme isteğini merhum eski TMOK Başkanı Sinan Erdem'den devraldıklarını aktaran Erdener, "Ondan sonra atletlerimiz, sporcularımız ve toplumumuz çok önemli geliştirme programları uyguladık. Dopingle mücadele konusunda hükümetimizle birlikte çok önemli programlar ve taahhütler ortaya koyduk. WADA'nın bir üyesi olarak, doping konusundaki 'sıfır tolerans' politikamızı da sonuna kadar sürdüreceğimizi burada söylemek istiyorum" şeklinde görüş belirtti.
ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY
Milli tenisçi Çağla Büyükakçay ise Türkiye'nin 74 milyon nüfusa sahip olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Nüfusun çoğu 25 yaşın altında. Enerjiğiz, iyi eğitim aldık. Biz geleceğe örnek olmak istiyoruz. Kültürü, sporu seviyoruz, dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Olimpiyat sporcusu olmak ve olimpiyatları ülkeme getirmek istiyorum. Sekiz yaşımda tenis raketimi elime aldığımda, bu ilk görüşte aşktı. 10 yaşıma geldiğimde hayalim dünyadaki bir numaralı tenisçi olmaktı. 2010'da grand slam oynamaya hak kazanan ilk kadın Türk sporcu olmuştum. Şimdi benim neslimin hayali var; olimpiyatları ilk kez ülkemizde yapabilmek. Sizden tüm istediğim bana inanmanız, güvenmeniz."
ALP BERKER
İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker de İstanbul'da oluşturulan ortaklıklarla sporun daha da ileriye gitmesine katkı sunacaklarını anlatarak, "İstanbul'daki oyunlar, bölgenin manzarasını değiştirecek ve bunu kalıcı olarak yapacak. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar için yeni bir pazar oluşturacak. Oyunlarımız, Avrupa içerisinde 27, Asya'da 10 olmak üzere alanlara yerleştirilecek. Geçmişteki oyunların planlamasına benzer bir planımız var. Unutulmaz bir organizasyon ortaya koymak, tüm sporseverler için büyülü bir oyunlar deneyimi ortaya koymak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Öte yandan sunumlar sırasında barkovizyonda İstanbul ve Türkiye ile ilgili görüntülere, halkın olimpiyat hakkındaki görüşlerine yer verildi.
Türkiye'nin ardından önce Tokyo, sonra da Madrid adaylıklarıyla ilgili son kozlarını heyete sunacaklar.
İstanbul 2020 Yaz Olimpiyatları'nın kaderi Arjantin'in başkenti olan Buenos Aires'te yapılacak oylama ile açıklığa kavuşacak. TSİ 21.00'de yapılacak oylama, 2020 Olimpiyatları'nın düzenleneceği kenti belirleyecek. Sonuç ise TSİ 23.00'te açıklanacak.
OYLAMA İÇİN 600 KİŞİYLE BUENOS AIRES'TEYİZ
Türkiye, oylama için yaklaşık aralarında sporcuların da bulunduğu 600 kişilik bir heyetle Arjantin'de temsil ediliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı yanı sıra heyetten öne çıkan isimler şöyle:
"IOC Üyesi ve TMOK Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile İstanbul 2020 Üst Yöneticisi Ali Kiremitçi, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen ile Mersin'in ev sahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunlarında tek kadınlarda altın madalya kazanan milli tenisçi Çağla Büyükakçay"
İstanbul 2020'nin 5 ana sponsorunun temsilcileri Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Doğuş Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türk Hava Yolları Üst Yöneticisi Temel Kotil, Turkcell Üst Yöneticisi Süreyya Ciliv ve Yıldız Holding Sportif Direktörü Mehmet Uçan da kafilede bulunuyor.
Bu arada seçimi izlemek için 2 bin 500 gazeteci akredite olmuş durumda ancak ağırlık Japonlarda. 600 Japon gazeteci Arjantin'de gün boyu gelişmeleri takip ediyor.
TSİ 23.00'TE EV SAHİBİ ÜLKE BELLİ OLACAK
2020 Olimpiyat meşalesinin sahibi, Milli Olimpiyat Komitesi'nin 97 üyesi tarafından yapılacak oylama sonunda belirlenecek.
Tokyo ve Madrid'in sunumlarının ardından TSİ 21.45'te elektronik ortamda gizli oylamaya yapılacak. IOC Başkanı Jacques Rogge'un oy kullanmayacağı seçimde 97 üye oy kullanacak. İlk turda oyların yüzde 50'sini alan bir şehir olursa, kazanan o şehir olacak veya ilk turda en az oyu alan şehir elenecek. Finale kalan iki şehir ise salona davet edilecek ve Başkan Rogge, TSİ 23.00'te 2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak şehri açıklayacak.