"Dolandırıcılığın olimpiyatı olsa, madalyalarımız altın olurdu!" Bu söz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli üst düzey bir emniyet müdürüne ait... Söze ilham kaynağı olan ilginç olaylar zinciri ise, yenilik ve yaratıcılıkta sınır tanımayan dolandırıcıların, kendilerini internet üzerinden vatandaşlara menajer olarak tanıtmaları olarak özetlenebilir. Emniyet'e intikal eden olaylar çizgisi, elbette bu kadar kısa değil. Sanal dünyada model, oyuncu ve sanatçılar başta olmak üzere ünlü isimlerin fotoğrafları ile kişisel bilgilerini kullanan dolandırıcılar, söz konusu isimler adına internet sitesi açarak işbaşı yapıyor. Belirledikleri ünlü isimleri, defile ve düğünler başta olmak üzere özel davet ve organizasyonlara gönderme vaadinde bulunarak kendilerine ulaşan kişileri tuzağa düşürüyorlar. Son aşamaları ise, dolandırılacağını aklının ucuna dahi getirmeyen vatandaşlar tarafından hesaplarına yatırılan kaporaları toplayarak sırra kadem basmak…
Gerçek menajeri bulunca..
Polisin, ilk defa karşılaştığı yöntemle ilgili ilk şikayet, 2013 Ocak ayının ilk günlerinde geldi. Bursa'da yaşayan 36 yaşındaki Arif E., ünlü oryantal Asena adına internet sitesi açan dolandırıcıların gazabına uğramıştı. Düğün törenlerinde sahne almasını istedikleri Asena'nın menajerlerine ulaşmak isteyen Arif E., internet üzerinde kısa süreli bir araştırma yaptıktan sonra "Modern Sülün Osmanlar" olarak adlandırılan, kısacası "teknoloji dönemi dolandırıcıları"nın Asena adına kurdukları internet sitesini karşısında buldu. Sitede yazan ve masasının üzerindeki küçük kağıda not ettiği telefon numarasını tuşlayıp sözde menajerlerle düğün organizasyonları için 12 bin liralık anlaşma sağladı. Asena'nın fotoğrafları ve kişisel bilgilerini web sitede kullanan dolandırıcılar, verdikleri hesap numarasına Arif E. tarafından yatırılan 2 bin lira kaporayı çektikten sonra ortadan kayboldu. Düğün zamanı gelip çattığında, ilginç dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. Kapora ödemesi yaptığı kişilere telefon aracılığıyla ulaşamayan Arif E., sanal dünya üzerindeki mesaisine tekrar başladı; ünlü oryantal Asena'nın gerçek menajerinin iletişim numarasını buldu. Telefonuna sarıldıktan iki dakika sonra, "oryantalasena.com" adlı internet sitesinin, dolandırıcılar tarafından kurulduğunu anladı. Menajeri vasıtasıyla "sahte menajer tuzağı"nı öğrenen Asena, şoke olmuş bir şekilde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün yolunu tuttu. Asena, mağdur Arif E. ile birlikte İstanbul Yankesicilik ve Dolandırıcılık Masası'na giderek olayla ilgili şikayette bulundu.
18 bin TL vurgun yaptılar
2013 yılında "sahte menajer yöntemi"ni ünlüler ve emniyet birimleri ile tanıştıran dolandırıcılar, Mayıs ayının başında yeniden sahneye çıktı. Eski manken Gizem Özdilli'nin menajeri rolünü üstlenen iki kişi, İstanbul'da hizmet veren yapım şirketleri ile defile..
"MENAJERİYİM" DİYEREK BILICA'NIN VİLLASINI SOYDU!
Ocak ayı başlarında, Fenerbahçe'nin eski savunma futbolcusu Fabio Bilica'nın Büyükçekmece'deki villasında soygun olayı meydana geldi. Ünlü futbolcunun bir haftalığına Elazığ'a gideceği istihbaratını alan Aydoğan K. isimli kişi, Bilica'nın oturduğu sitenin güvenliğinden, "Bilica'nın menajeriyim" diyerek villasının anahtarlarını almış, dört gün boyunca Bilica'nın villasında yaşadıktan sonra kapıya kadar çektirdiği kamyon ile ünlü futbolcunun önemli eşyalarını evden çıkartmıştı. Villada yakın arkadaşları ile eğlence bile düzenleyen Aydoğan K.'nın, ünlü futbolcuya ait olan televizyonunu ve değerli eşyalarını, "Bilica'nın sevgilisi istedi. Ona götürüyorum" diyerek sitenin dışına taşıdığı ortaya çıkmıştı. İstanbul polisi tarafından kısa sürede yakalanan Aydoğan K.'nın, dört günlük sahte menajer oyunu ile Fabio Bilica'nın villasından tam 750 bin TL değerinde ziynet eşyası çıkarttığı tespit edilmiş fakat çalınan ziynet eşyaları bulunamamıştı. AFRİKA'DAN İSTANBUL'A BİR DOLANDIRICILIK HİKAYESİ Gine, Kamerun, Mali, Nijerya ve Senegal başta olmak üzere Afrika ülkelerinde profesyonel olarak top koşturan futbolculara tuzak kuran sahte menajerler, kurbanlarını bu yılın ilk aylarında "Sizleri Türkiye'de büyük takımlar istiyor. Yıldız olabilirsiniz" diyerek İstanbul'a getirmişti. Umuda yolculuk yaptıktan sonra İstanbul'un göbeğinde dolandırıcılar tarafından kaderlerine terk edilen Afrikalılara Fatih Belediyesi sahip çıkmıştı.
AFRİKA'DAN İSTANBUL'A BİR DOLANDIRICILIK HİKAYESİ
Gine, Kamerun, Mali, Nijerya ve Senegal başta olmak üzere Afrika ülkelerinde profesyonel olarak top koşturan futbolculara tuzak kuran sahte menajerler, kurbanlarını bu yılın ilk aylarında "Sizleri Türkiye'de büyük takımlar istiyor. Yıldız olabilirsiniz" diyerek İstanbul'a getirmişti. Umuda yolculuk yaptıktan sonra İstanbul'un göbeğinde dolandırıcılar tarafından kaderlerine terk edilen Afrikalılara Fatih Belediyesi sahip çıkmıştı.
Organizasyonlarının yapıldığı alışveriş merkezleri ve benzeri mekanlarla irtibata geçti. Kurdukları internet sitesi üzerinden güven ortamı sağladıktan sonra kendilerini Gizem Özdilli'nin menajeri olarak tanıtan dolandırıcılar, Özdilli'nin organizasyonlarında yer alacağını ve televizyon programına katılacağını ifade ederek dört farklı mekan ve iki ayrı yapım şirketi ile anlaşma sağladı. Kaporalar tek tek toplandı; ardından irtibat numaraları iptal edildi ve sırra kadem basıldı. Sözde kaporaların üzerine soğuk su içen altı kişinin şikayetlerini değerlendiren dedektifler, toplamda 18 bin TL'lik vurgunu aydınlığa kavuşturmak için soruşturma başlattı. Siber Suçlarla Mücadele Polisi ve Dolandırıcılık Masası, sanal dünyada yavaş yavaş kol gezmeye başlayan sahte menajerleri tespit edebilmek için ortak çalışmaya imza attı. İkna kabiliyetleri ve insan ilişkilerindeki becerilerini sermaye yaptıktan sonra insanları dolandırarak, polisin yoluna taze soruşturma dosyaları bırakmaya hazırlanan yedi kişilik bir suç şebekesi tespit edildi. Oyunun şartları ve kurallarını eline alan İstanbul polisi, internet sitesi kurarak haksız kazanç sağlamaya çalışan şüphelileri üç aylık teknik takiple izledi. Şıkları elediler, dört kişiyi yakaladılar, şebekeyi çökerttiler. Asena ve Gizem Özdilli'nin isimlerini kullanarak dolandırıcılık yapan diğer şüphelilerin söz konusu suç şebekesinden ve birbirlerinden bağımsız çalıştıkları saptandı. Onlar şimdi; bir yerlerde kendilerini yakalayacak polislerin telsiz seslerini duyacakları günü bekliyorlar.
Son kurban, Aylin Coşkun
2013 yılında, 2012'ye oranla yüzde 400'lük artış yakalayan sahte menajer tuzaklarının son kurbanı, 37 yaşındaki ünlü şarkıcı Aylin Coşkun oldu. İnternet üzerinde faaliyet yürüterek piyasayı dolandıran şüpheliler, bir dönem modellik ve televizyon kanallarında program sunuculuğu da yapan Aylin Coşkun adına internet sitesi kurdu. Sosyal medya üzerinden kendisine ulaşan bir hayranının, dolandırıldığını ifade etmesi üzerine sanal ortamda ismi adına açılan internet sitesini fark eden Aylin Coşkun, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'ne giderek şikayetçi oldu. Emniyet, soruşturmalarına bir yenisini daha ekledi. Dolandırıcıların, her yeni yılda farklı yöntemler ile karşılarına çıktıklarını ifade eden emniyet yetkilileri, internet üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık olaylarının dikkatsizlikler nedeniyle yaşandığı ve arttığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulunuyor: "İnternet işlemlerinde ince eleyin, sık dokuyun!" Polis, ünlü isimlerin gerçek menajerlerinin de internette kontrollerde bulunması gerektiğinin altını çiziyor.
EMİR SOMER
emir.somer@sabah.com.tr