6 Temmuz'da başlayan adli tatilin 2 Eylül pazartesi günü sona ermesiyle birlikte, kamuoyunun uzun süre tartışılan önemli davalar nedeniyle hakimler yoğun mesai yapacak. 12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, ''darbe'' suçundan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına 4 Nisan 2012'de başlandı.
Darbe sırasında milletvekili olan, darbe sonrasında 1402 sayılı yasayla görevlerinden uzaklaştırılan, işkence gören ve yakınları TBMM kararı olmaksızın idam edilen birçok gerçek kişi ile darbeden zarar gören TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK, HAK-İŞ, TÖB-DER gibi birçok tüzel kişilik davaya müdahil olarak kabul edildi.
Darbe dönemine ilişkin, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurumlardan istenen bilgi ve belgeler mahkemeye ulaştı. Genelkurmay Başkanlığınca mahkemeye gönderilen, "devlet sırrı" niteliğindeki "Yurt Kor" isimli darbe planı dikkatleri üzerine çekti.
Sağlık durumları nedeniyle hiçbir duruşmaya katılmayan Evren ve Şahinkaya'nın savunmaları, bulundukları hastanelerden sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle alındı.
Mahkeme, son duruşmada, dava dosyasının, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için cumhuriyet savcısına verilmesini kararlaştırdı.
12 Eylül davası, 27 Eylül Cuma günü saat 10.00'da görülecek.
''28 ŞUBAT'' DAVASINDA 103 SANIK YARGILANACAK
28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı dava da yeni adli yılda gündemde yerini alacak.
Soruşturma, Ankara Barosuna kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başlatıldı. Daha sonra, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına yapılan suç duyuruları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki soruşturmayla birleştirildi. Suç duyurusunda bulunanlar arasında, Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da yer alıyor.
Soruşturma kapsamında, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetlerinde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla TSK'dan uzaklaştırılanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin ''mağdur'' ya da ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.