Gazeteci Kenar, Rusya'nın çok başarılı bir Suriye diplomasisi izlediğine dikkat çekerek, "Başarılı demek, hayırlı sonuçları oldu demek değil. Aksine kan üzerine inşa edilen bir siyaset izledi. Bu kadar başarılı olmasının en temel nedeni ise, ABD ve Batı'nın çekimser davranması" dedi.
Özellikle Suriye konusunda ABD ve Batı'nın "eylemsizlikleri"nin bu başarıya ivme kazandırdığını savunan Kenar, şöyle konuştu: "Suriye kimyasal silah kullanmaya daha önce başvurmuş olsaydı Rusya'nın müdahaleye kısmi bir onay verecekti. Şimdi de bu müdahaleyi kınıyor ama bir yandan da 'Suriye için savaşmayız' diyor. Rusya, ikna edilmiş gibi. Neyin anlaşması yapıldı bugün bilemiyoruz tabi ancak Rusya'nın kınama açıklamasının bile çok sert olmaması 'Biz taraf değiliz' demektir."
'MÜDAHALE ESAD'I DEVİRMEZ'
İran'ın da Rusya ile aynı politikayı izleyeceğini belirten Kenar, bu müdahalenin üç amacı bulunduğunu ifade ederek, bu amaçları şöyle sıraladı:
"Birincisi Esad'ı kimyasal silah kullandığı için cezalandırmak. Amerika resmi sitelerinde bu bir 'cezalandırma operasyonu' olarak tanımlanıyor zaten. Esad bu müdahale ile devrilmeyecek ama çok ciddi yara alacak. Kimyasal silahın kullanıldığı gün ilk açıklamalar Fransa ve İsrail'den geldi. Bu iki devlet, Suriye konusunda en yetkin ülkelerin başında geliyor. O nedenle onların kimyasal silah kullanıldığı ve bunun Esad tarafından kullanıldığı yönünde yaptığı açıklamalar önemlidir.
'ASKERİ BİR YÖNETİCİ ÖLDÜRÜLÜRSE...'
Müdahalenin ikinci amacı ise muhalefete sahada alan açılması. Müdahale ile askeri tesislerin vurulması, muhalefete ciddi alan kazandıracak. Örneğin; müdahale sırasında önemli bir askeri yönetici öldü. Bunun yaşanması durumunda ordudan ciddi kopmalar meydana gelecek.
Üçüncüsü de bu operasyonun yapılıyor olması, artık yaptırımların bittiği, diplomasinin bir işe yaramadığı ortadayken bu kimyasal silahın kullanımına ses çıkarmak zorunda kalmasından kaynaklanıyor. Çünkü Esad'a bugün kimyasal silah kullanma izni veriyor gözükürseniz dünyanın başka yerinde başka diktatörlere örnek teşkil eder ve bunun önü alınamaz."
Rusya'nın yeniden oyuna döndüğünü söylemek mümkün" diyen Kenar, "Rusya, artık Ortadoğu'da önemli bir aktör. Üstelik bunu çok düşük bir maliyetle yaptı" açıklamasında bulundu.