The Guardian'da çıkan makaleye göre NSA, dijital casusluk programı X-Keyscore aracılığıyla internet kullanıcılarının faliyetlerini eş zamanlı olarak izleyebiliyor.
X-Keyscore adlı program, kullanıcılar elektronik posta, twitter ya da facebook gibi hesaplarının şifrelerini girerken devreye giriyor ve bilgileri kayıt altına alıyor.
Program sadece şifre ya da özel hesap bilgilerini ele geçirmekle kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıların olağan dışı hareketlerini de kayıt altına alabiliyor. 'Kuşkulu davranışlar' adı altında toplanan bilgiler içinde Türkiye'de İngilizce ya da başka dilde yazışan birisi ağa yakalanabiliyor. Program, Google'un harita işlemini kullananları bile kayıt altına alabiliyor.
NSA'nın Google dışında Yahoo, Facebook ve Apple gibi dev internet şirketlerinin veritabanlarını da kullandığı daha önce ortaya çıkmıştı.
İstihbarat skandalını The Guardian gazetesine aktaran Edward Snowden'a göre programın bir eposta adresini ele geçirmesi halinde, kişinin sadece kendisi değil, irtibatta olduğu doktoru, belediye başkanı hatta başbakan dahi izlenebiliyor.
Amerikan kamuoyu şimdi, NSA'nın takip ve fişleme programları ile ekonomik alanda şirketlerin bilgilerini haksız rekabet için kullanıp kullanmadığını sorguluyor. Bunun gibi, kurumların yeni buluşları veya şirket için önemli bilgileri ne şekilde değerlendirdiği konusunda da şüpheler giderek derinleşiyor.
Yetkililer NSA'in bu program ile 300'den fazla teröristi yakaladığını ileri sürdü. Guardian gazetesi programın 'çok gizli' ibareli 4 sayfasını okurları ile paylaşmadı.