Spiegel Online'in haberinde, 28 Ekim 1982 tarihli İngiliz istihbarat belgesinde Helmut Kohl'ün, 'Gelecek 4 yılda Türklerin sayısının yüzde 50 azaltmak zorunluluk hale gelecek. Ancak bunu kamuoyunda açıkça ifade etmemek gerekir' dediği belirtildi.
Haberde ayrıca Kohl'ün "Almanya'nın bu kadar çok Türk'ü asimile etmesi mümkün değil" ifadelerini kullandığına dikkat çekilirken, bu konuşmalar esnasında odada dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, Özel sekreter A.J Coles ve Kohl'ün danışmanı Horst Telschik bulunduğu ifade edildi.
Söz konusu haberdeki istihbarat belgesinin üzerinden 30 yıl geçmesi nedeniyle Britanya Milli Arşivi'nde kamuoyunun bilgisine sunulduğu kaydedildi.
İngiliz istihbaratı tarafından "PREM 19/1036? dosya numarasıyla kayıt altına alınan Thatcher-Kohl'ün Bonn'daki görüşmeleri tutanak hale getirilmiş.
Belgelerde Kohl'ün aynı dönemde Almanya'da çalışmakta olan İtalyan, Güney Asyalı ve Portekizli misafir işçilerden hiçbir rahatsızlık duymadığı, buna karşılık Türk işçileri en çabuk şekilde Türkiye'ye geri göndermek istediği görülüyor.
İngiliz istihbarat belgelerine göre, "Almanya 11 milyon Doğu Avrupalıyı entegre etti" diyen Kohl'ün, meslektaşı Thatcher'a, "Ancak Türkler bambaşka bir kültürden geliyor" dediği vurgulandı.
Thatcher tutanaklarına göre Helmut Kohl'ün Türklerin yarısını Almanya'dan göndermek için parayı araç olarak kullanmak istediği ve bunun için yüklü tazminat ödemesi yapmayı planladığı deşifre edildi.
Tarihçi Ulrich Herbert bunun için 1983 yılında bir teşvik paketi çıkarıldığı ancak 100 bin kadar Türk'ün bundan yararlandıkları ifade ederek buna karşın Türkiye'deki askeri darbe sonrası on binlerce insanın Almanya'ya iltica ettiğini hatırlattı.
Ancak Helmut Kohl'ün üçüncü nesil Türklerin Almanya'ya daha çok entegreye olmaya başlamaları ve Almancayı iyi konuşmaları nedeniyle 1993 yılında partisinin karşı çıkmasına rağmen Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırdığına da atıfta bulunuldu.
1982 yılında Almanya'da 1,5 milyon Türk'ün yaşadığı kaydedildi.