Atletizm severlerin kalbinde özel bir yeri vardı rahmetli Kenan Onuk'un. O güzel sesi, müthiş birikimini taşırdı yayınlara. O yayınlardan birinde uzun uzun keyifle anlattığı, heyecanı yükselttiği büyük bir yarış, unutulmaz bir drama dönüşmüştü.
1984, Los Angeles Olimpiyat Oyunları, 3 bin metre kadınlar finali. Gözler, iki büyük yeteneğin üzerindeydi, Birleşik Amerikalı Mary Decker ve Güney Afrikalı Zola Budd. Decker, 1 mil ile 10 bin metre arasında farklı kategorilerde, dünya şampiyonu, rekorlar sahibiydi. 1976 Montreal'de sakatlığı yarışmasına izin vermedi. 1980'de, Moskova boykotluydu,yarışamadı. 1984'te ev sahibiydi, favoriydi ve sürpriz bir rakibi de vardı: Zola Budd.
Irkçı yönetimi nedeniyle Güney Afrika, uluslararası yarışmalara katılamıyordu. Oysa, 17 yaşındaki Zola Budd, odasında resmini duvarına astığı büyük şampiyon Mary Decker'ın dünya rekorunu kırmış, 5 bin metreyi, yaklaşık 6 saniye daha hızlı (15 dakika 1.95 saniye) koşmuştu. Olimpiyatta nasıl yarışacak sorusuna yanıt aranıyordu.
Dokuz ABD üniversitesi vatandaşlık garantisi ile çağrı yapmıştı. İtalya da vatandaşlık önermişti. 65 yaşında bir İngiliz, "gel, benimle evlen, amacım Britanya adına yarışmana destek olmak" demişti ve tabii reddedilmişti. Babasının Londra doğumlu olması bir olasılık doğurdu. İngiltere pasaportuna başvurdu. Ortalama 18 ay sürecek işlemler, özel siyasi destekle 10 günde tamamlandı. Britanya adına Los Angeles Olimpiyatı'nda, idolü Mary Decker ile pistteydi. Çıplak ayakla koşuyordu. Dünya, bu özelliğini de merak ve heyecanla izliyordu.
3 bin metre finali başladığında Mary Decker hemen liderliği ele geçirmiş, Rumen Maricica Puica, Britanyalı Wendy Sly ve Zola Budd, dört kişilik ön grubu oluşturmuştu. Üçüncü tur geride kalırken, çıplak ayaklı Zola Budd, idolü Mary Decker'ı geçti, diğer ikili de ön sırayı almış, Decker ataklara yanıt vermeye başlamıştı. Her şey o anda oldu; Decker, önündeki Zola Budd'ın çıplak ayaklarına takılıp düştü. Budd'ın sırt numarası elinde kalmıştı. Decker şaşkın, üzgün bakakalmış, Zola Budd, şampiyonluğa adımlıyordu. Budd, giderek yavaşladı. Kendisini geçenlere aldırış etmez görünürken yarışı yedinci bitirdi. "O an tribünlerin sesi kulaklarımda çınlıyor, kimsenin yüzüne bakamayacağımı düşünüyordum" demişti. Oysa, büyük tartışmaların ardından, "kimi zaman böyle kazalar yaşanır, kimse suçlu olmaz" denerek Zola Budd aklanmıştı. Yarışı, Rumen Puica kazanmış, Britanyalı Sly ikinci, Kanadalı Lynn Williams üçüncü olmuştu.
Fatih KUŞÇU