İslam dünyasında hep tartışmalı bir konu olan, günün birinde bir kurtarıcının geleceği ve batıl güçlere karşı İslam'ı zafere taşıyacağı inancına dayalı Mehdi fikri her zaman güncelliğini koruyan ve ilgi çeken bir konu. Bu inanç doğrultusunda hemen her dönemde Mehdi olduğunu iddia ederek ortaya çıkanlara rastlanabiliyor. Ancak bu inancın en yaygın olduğu yerlerin başında İran geliyor. Hakkı getirip zulmü bozguna uğratacağı düşünülen Mehdi ya da "Kayıp İmam" inancı Şiiler açısından özel bir anlam ifade ediyor. Hal böyle olunca biz buralarda pek duymasak da en fazla Mehdi ya da "Kayıp İmam" adayı İran'da çıkıyor. Ama İran'da Mehdiliğini ilan edenler öyle üç-beş kişiyle sınırlı kalmıyor. Sayıları binlere ulaşıyor. Tüm dünya ahir zamanda gelecek Mehdi'yi beklerken, şu an İran'da Mehdilik iddiasıyla ortaya çıkan 3 bin kişinin hapiste beklediği kaydediliyor.
Dini eğitim açısından en önemli yerlerden biri olan Kum şehri ise bu konuda en verimli bölge. Merkezi İran'ın Kum şehrinde bulunan bir internet sitesine göre sadece bu sene içerisinde şehirde güvenlik güçlerince hakkında takibat yapılan sözde Mehdi vakası 20'ye ulaşmış. Halkın bilgisizliğinden yararlanarak şarlatanlık ve dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen bu kişilerin en çok yakalandığı yer ise Kum şehri yakınlarında bulunan Jamkaran Köyü. Zira söylentilere göre Mehdi'nin bu köyden zuhur edeceği düşünülüyor. İşin ilginç tarafı kendisi de sıkı bir Mehdi inancı taraftarı olan hatta geçmişte "Biz Mehdi'nin hükümetini idare ediyoruz" diyecek kadar açık konuşan İran devlet başkanı Ahmedinejad'ın bu köyün camisi için 10 milyon dolar tahsis etmiş olması.
Bir değil 3 bin Mehdi
İran'da bu beklentinin son dönemlerde zirveye çıkmış olmasının nedeni ise ekonomik kriz. Son yıllarda giderek ağırlaşan ekonomik kriz İran'da Mehdi olma iddiasıyla ortaya çıkan erkeklerin yanında, Mehdi'nin karısı olduğunu ileri süren kadınların sayısında da artışa sebep oldu. Bir dini eğilimler uzmanı olan Mehdi Ghaffari'ye göre bu sayı ekonomik ve siyasi krizle beraber son yıllarda öyle arttı ki bugün sadece İran hapishanelerinde sözde Mehdilerin sayısı 3 bine ulaşıyor. Bu iddialarla ortaya çıkanların neredeyse tamamını şarlatanlar, akıl hastaları ve dengesizlerden oluşuyor. İran'da akıl hastanelerine böyle her ay birkaç vakanın düştüğü de kaydedilenler arasında. Ancak Mehdilik iddiasıyla ortaya çıkanlar her zaman basit ve dengesiz kimselerden olmuyor. Bu konuda en önemli vaka ise 2006 yılında yaşandı. Önemli bir din adamı olan Ayetullah Hüseyin Kazameyni Burujerdi ve ona yakın olan birkaç alim içlerinde "Allah'a karşı savaş açmak" gibi suçlamaların bulunduğu iddialarla yargılandıkları zaman Burujerdi'ye yöneltilen suçlamalardan biri de Mehdilik iddiasıydı. Neticede Burujerdi 2007 yılında 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ancak Mehdilik iddialarının böyle sadece kişisel kaldığını söylemek de güç. Kimi zaman kurumsal da olabileceği sinyalleri veriyor. Örneğin İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bir grup büyükelçiye kendilerini Mehdi'nin görevlileri olarak görmeleri yönündeki geçen aylarda yaptığı hitabı Mehdilik inancının devlet yönetiminde de izdüşümleri olduğunun net bir göstergesi olarak görülebilir.
Derleyen: BİROL BİÇER / AKTUEL