İstanbul'da üçüncü boğaz köprüsüne ismi verilen Yavuz Sultan Selim, Osmanlı dönemine damgasını vuran padişahlardan biriydi. İmparatorluğun dokuzuncu padişahıydı ve sekiz yıl dokuz ay tahtta kaldı. Henüz 49 yaşındayken hayatını kaybeden Yavuz Sultan Selim Han'ın Türbesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunuyor. Ve kaftanının da ilginç bir hikayesi var. A Haber, Tarih Profesörü Abdülkadir Özcan'la türbesinin bulunduğu yerde Yavuz Sultan Selim'in yaşam öyküsünü konuştu.
"Yavuz Sultan Selim, Osmanlı padişahlarının en büyüklerindendir. O bakımdan köprüye adının verilmesinde bence hiçbir sakınca yoktur. Adına doğru dürüst bir üniversite bile yok." diyen Özcan "bazı tarihlerin kasıtlı olarak 40.00 kişiyi öldürttüğüne dair yazdıkları doğru değildir. Böyle bir şey mümkün değildir. Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail'in Anadolu'daki propagandasını yapan elebaşları cezalandırmıştır. Bazılarını tabiî ki öldürtmüştür, bazılarını da sürgün ettirmiştir." Diye konuştu.
PROF. ÖZCAN: KÖPRÜYE YAVUZ SULTAN SELİM'İN İSMİNİN VERİLMESİ İSABETLİ BİR KARAR
Özcan: "Yavuz Sultan Selim'in adının 3. Boğaz köprüsüne verilmesini, vasiyetinin yerine getirilmesi olarak değerlendirerek, "Bu derece denize aşık, bu derece İstanbul'u seven bir hükümdarın adının 3. Boğaz köprüsüne verilmesi layıktır uygundur." dedi.
YAVUZ SULTAN SELİM NASIL BİR PADİŞAHTI?
Yavuz Sultan Selim'in nasıl bir padişah olduğunu da anlatan Özcan şöyle konuştu:
"Okumayla çok ilgili, eğitimle, ilimle çok ilgili bir padişah. Mısır seferine gider giderken yüklerle kitap getirmiş, götürmüş. İbn-i Kemal onun döneminin alimlerindendir Kemal Paşa zade diye bilinen..daha sonra Şeyhüslam olacaktır. Yürürken onun atının ayağından sıçrayan çamurlar Yavuzun kaftanına geliyor. İbn-i Kemal de tedirgin oluyor, çekiniyor, zaten öfkeli, sert bir padişah. Biraz tedirgin olduğunu görünce korkmayasın diyor, tedirgin olmayasın alimlerin atının ayağından sıçrayan çamur bizim kaftanımızın süsümüz olur diyor ve ben olduktan sonra bu kaftanımı tabutumun üzerine koysunlar diyor… Bu onun ilme ve alimlere verdiği çok güzel bir göstergesidir."
"Sultan Selim, Mısır seferine giderken Suriye üzerinden gitti Halep, Hama,Humus Şam üzerinden gitti. Şamdada ilginç bir hadise cereyan etti. Yıllar asırlar öncesinden Muhiddin Arabi: "Sin şına girdiği zaman Muhiddin'in muradı hasıl olur" bir sözü var. Bundan maksat Sinin Selim, Şın'da Şam olduğu… Şam'a da Selim'in girmesinden dolayı Muhiddin Arabi'nin muradının ortaya çıktığını öğreniyor Yavuz Sultan Selim. Ve Muhiddin Arabi'nin kabrinin arattırıyor ve oraya bir türbe yaptırdığını biliyoruz."
A Haber