Kobi'lerin inovasyon adına getirdiği yenilikler çiftçinin de hayatını değiştiriyor. Son dönemde tarım alanında yenilikçi projelere odaklanan şirketler dünyanın en büyük sorunlarından olan su tasarrufuyla ilgili çığır açacak buluşlara imza attı. Mikrosera Tarım Bilgisayar şirketinin geliştirdiği tarlalar için yeni nesil sulama sistemi de bunlardan biri. Bu buluşla artık tarladaki sulama zamanı ve yerine bir "beyin" karar verecek. Küçük ya da büyük bütün tarım işletmelerinde kullanılabilecek olan bu bilgisayar sisteminde önce söz konusu araziye sensorlu çubuklar yerleştiriliyor.
CEP'E NEM MESAJI
Teknoloji harikası çubuklar, bitkilerin su ihtiyacından arazinin nemlilik durumuna, toprağın güneşi alış açısından rüzgâra kadar 12 ayrı veriyi canlı olarak analiz ediyor. Veriler anında çiftçinin cep telefonuna geliyor. Tarlanın neresinde daha çok suya ihtiyaç olduğunu bilimsel analizle elde eden çiftçi, evinden çıkmadan sisteme talimat vererek sulamayı başlatıyor. Hatta isterse canlı yayın yapan kameralarla da takip edebiliyor. Sistemi geliştiren Robert Kolej mezunu Mikrosera Tarım Bilgisayar Şirketi Genel Müdürü Baran Murat Dağ, cihazların patentini aldıklarını belirtti. Ciddi bir yazılım ve donanım bilgisinin yanı sıra zirai altyapının da bu sistemde gerekli olduğunu söyleyen Dağ, "Küçük çiftçi bu bilgiye sahip değil. Her bitkinin su ihtiyacı ayrı ama insanlar bunu bilmiyor. Bu nedenle su kaynakları hızla tükeniyor" dedi. Dağ, sistemi kullanmak isteyen çiftçinin çalıştığı GSM şirketine gidip kendini kaydettirmesi gerektiğini söyledi.
TOPRAĞA SAPLAMAK YETERLİ
Geliştirdikleri ürünün kullanımının da oldukça pratik olduğunu anlatan Dağ, sistemin çalışma sistemiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Tüm donanım bir çubuk görünen tek bir cihazda toplanmış durumda. Bu çubuğun alt tarafında bir sensor, üst tarafında da bir iletişim ünitesi var. Tek yapmanız gereken bahçeniz ya da tarlanızda bu çubuğu toprağa saplamak ve üzerindeki seri numarasını bize göndermek. Bu aşamadan sonra sistem cep telefonunuza sürekli olarak uyarı mesajları gönderiyor. Cep'e gelen mesajlar sayesinde çiftçinin su faturası da düşüyor. Örneğin, "Bugün sulama yapmanıza gerek yok çünkü yağış bekleniyor" şeklinde mesaj alan çiftçi boşuna su harcamıyor. Donanımda meteoroloji motoru da olduğunu anlatan Dağ, "Üç gün boyunca saat saat meteorolojik olayları tahmin edebiliyoruz" dedi.
SABAH