Türkiye'nin kredi notunun artırılması tartışmaları sıcaklığını korurken Reuters'ın yaptığı hata manipülasyon iddialarını gündeme getirdi. 26 Şubat tarihinden itibaren yukarı yönlü bir hareket içinde olan BİST, Reuters'ın haberi ile bin puanlık ciddi bir kırılma yaşadı. BİST'in 26 Şubat'ta 75.800 seviyelerinden başlayan yükselişi Mayıs ayında 91 bine kaçar çıkmıştı...
Mayıs'ın ilk haftasında Moody's ve Standart and Poor's'un (S&P) yetkilileri Türkiye'yi ziyaret etti. S&P'nin 4 Haziran'da Türkiye'de bir toplantı yapacağı duyuruldu. Bu haberler doğrultusunda Moody's'in de not artırabileceğine yönelik beklentiler son bir kaç günde iyice canlanmıştı. Beklentiler 9 Mayıs'ta BİST'i birinci seansta tarihi seviye olan 91,372 puana taşıdı.
İkinci seans öncesinde Moody's'in yetkililerinin Anadolu Ajansı'na yaptığı "Moody's'in kredi derecelendirmeleri geçerliliğini sürdürmektedir. Yeniden gözden geçirme için herhangi bir zaman dilimimiz bulunmamaktadır."
Reuters tarafından hatalı biçimde servis edildi. Hatalı servis edilen haberi, çok sayıda ekonomi kanalı ve haber sitesinin kullanması, sosyal medyada yer bulması sonucu, borsada satış baskısı arttı, piyasalar olumsuz etkilendi.
İkinci seansa 90.681 puandan başlayan BİST, yanlış haber nedeniyle seans içinde 1.100 puan kadar düştü.
Yayın organlarının haberi düzeltmesi ile sınırlı da olsa toparlanan BİST ve 9 Mayıs'ı yüzde 1,01 kayıpla tamamladı.
Moody's'in açıklamalarında olumsuz algılanacak bir taraf olmadığını belirten piyasa analistleri, bazı ajans ve TV'lerin flaş haber olarak geçtiği yanlış açıklamaların panik satışlara neden olduğu tespitinde bulunuyor.
Haber7