Bu hafta leblebi gibi istifalar geldi Taraf'tan… Kimileri bu istifaları alkışlarla karşılayıp istifa edenlere Spartaküs zırhı giydirdi, kimileri de kalanların "mücadele"sine destek çıktı. Kalanlar bir garip kaldı, gidenler ise mağrur.
Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'ın kendisinden habersiz bir şekilde çalışanının işine son verilmesi üzerine gösterdiği tavır ve ardından gelen istifa selinin önüne geçilemiyor. İnsan 'Bu kadar kişi istifa etti, geriye daha kim kaldı ki, gazeteyi kim çıkarıyor peki' diye düşünüyor. Savaş yıkıntıları arasında yaşayanların ellerinin kaldırmasını bekliyoruz sanki. Gidenler gerçekten kahramanlık mı yaptı yoksa gemiyi önceden mi terk etti? Bu da Taraf'ta yaşananların bir diğer boyutu.
Taraf'ı "pimi çok önceden çekilmiş bomba"ya benzeten bir çalışan, istifaların arkasında "barış sürecine karşı farklı bakış"tan öte sorunlar olduğunu dile getiriyor. Çalışan, şunları söylüyor: "Olay aslında gazetenin satılmak istenmesiyle ilgili. Bütün istifaların temelinde editöryal bir kaygı falan da yok. Gazetenin satılmasından önce gemiyi terk ettiler. Ama şimdi gazetenin satışı da tehlikeye girdi. Çünkü gazeteyi almak isteyen kişi, bu kadar çürük bir binaya yatırım yapmak istemiyor. Gazete bundan sonra zor toparlanır."
Gazetenin sahibi Başar Arslan'ın gazetenin başına Neşe Düzel'i oturtmasının nedeninin de yine bu satış süreciyle ilgili olduğunu belirten çalışan, "Başar Arslan, Taraf'ı satıp kurtulmak istiyordu. Ama almak isteyen kişi, gazetenin CHP'ye saldıran bu haliyle almasının mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine böyle bir değişiklik yapıldı. Bu arada gazeteyi satın almak isteyen o kişinin yine bir medya patronu tarafından engellendiği ortaya çıktı."
Çalışlar, istifasını, "Gazetedeki krizin, Türkiye'de belirginleşen yeniden saflaşmanın bir parçası olduğunu, bir diğer ifadeyle söylemek gerekirse, 'barış süreci' konusundaki farklı yaklaşımlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Hükümetin adımlarını tehlikeli bulan kesimler, çatışmaların bitmesinden endişe eden bir ruh hali içine girdiler" sözleriyle gerekçelendirmişti.
Taraf'tan şu ana kadar 10'un üzerinde yazar, editör, muhabir ve teknik eleman ayrıldı…
Habertürk'teki işine son verilen Amberin Zaman ile eski AKP milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ise Taraf'ın yeni yazarları oldu.
Gazeteden son ayrılan isim ise Ferhat Kentel oldu. Veda yazısında, Taraf'ın kendisinin bir parçası olduğunu yazan Kentel, muhabirlerin paralarını alamadıklarını görmenin yıpratıcı olduğunu belirtti.
Taraf Gazetesi'nde yaşananlara ve Ahmet Altan'ın istifasına anlam veremediğini belirten Kentel, "büyük bir eksiklik ve yoksunluk duygusuyla şimdilik ve yarın öbür gün, diğer ayrılanlarla birlikte, yollarımızın yeniden kesişmesini dileyerek ayrılıyorum" cümlesiyle istifasını duyurdu.
Aktuel.com.tr / ÖZEL