Her yıl 3 kez düzenlenen Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın ilk ayağı Anadolu Kartalı 2013-1 Eğitimi, milli unsurların katılımıyla gerçekleştirildi. F-16 ve F-4 savaş uçakları ile CN-235 Casa, C-130 nakliye ve KC-135 tipi havada nakil ikmal uçağı olmak üzere toplam 48 uçağın katıldığı tatbikat 15 Nisan'da başladı.
12 gün süren ve bugün sona eren eğitim tatbikatına, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde konuşlu tüm filolar iştirak etti. Tatbikatta, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetlerden de katılan unsurlarla birlikte yaklaşık 700 personel görev aldı.
Anadolu Kartalı Eğitim Filo Komutanı Hava Pilot Binbaşı Saffet Çelikel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Kartalı'nın, savaşın başında tecrübesiz genç pilotların hayatını kaybetmesinin önlenmesi, harekatlar sırasında uçak kayıplarının asgariye indirilmesi ile çok uluslu ve kuvvetler arası tecrübenin paylaşılmasının amaçlandığını söyledi.
Bu eğitimde muharip birliklerle, gerçek harekat ortamına benzetilmiş koşullarda, silah sistemlerini en üst düzeye ulaştıracak taktiklerin de denendiğini vurgulayan Binbaşı Çelikel, "Eğitimin son gününde hakiki mühimmat atışları da başarıyla gerçekleştirildi. Uçaklar gece ve gündüz uçuşları yaptı. Her uçuşun ardından Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı yetkililerinin katılımıyla brifingler icra edildi" diye konuştu.
Bugüne kadar aldıkları zorlu eğitimler ve uçuş deneyimlerini, "mavi ve kırmızı" şeklinde ayrılmış gruplarla gerçek savaşa benzer şekilde sınayan pilot üsteğmenler, uçuş öncesi ve görev dönüşlerinde, yaşadıkları deneyimleri AA mikrofonlarına aktardı.
HAREKATIN "PATRON"U KADIN PİLOT
Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın yönetildiği, anlık bilgilerin aktığı Komuta Kontrol Merkezi de ilk kez görüntülendi. Uçuş halindeki pilotları koordine eden ve "Patron" (Airboss) olarak adlandırılan görevlilerden Pilot Yüzbaşı Esra Özatay, kendisiyle birlikte 2 kadının, farklı sortilerde "patron" görevi yaptığını söyledi. Özatay, "Patron kimliğimizle görev yaptığımız için tüm arkadaşlar, erkek patronlara olduğu gibi bize de aynı saygıyı gösteriyor" dedi.
Hemen yanda bulunan Radar Harekat Odası'nda ise baş döndürücü bir hareketlilik yaşanıyor. Uçaklarla ayrı ayrı bağlantı kuran ekipler, pilotların dost ve düşman uçakları ayırabilmesine, hedeflerindeki uçakları isabetli şekilde vurmalarına, anlık bilgi paylaşımlarıyla yardımcı oluyor.
Eğitim tatbikatının "görünmez kahramanları" ise çelik kanatlı kartalların uçuşa titizlikle hazırlanmasında, arızalara müdahalede ve kulede görev alan teknik destek ekipleri... "Son şans noktası" olarak adlandırılan Take Off biriminde görevli Kıdemli Başçavuş Mesut Sarımeşe, "Teknik ekiptekiler, geri hizmette de olsalar her biri kalpleriyle, gönülleriyle bu işin içindeler. Pilotlar uçuşlarını güvenle tamamladıklarında hepimiz çok mutlu oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Anadolu Kartalı 2013-1 Eğitimi'ni başarıyla tamamlayan ekipler, geldikleri uçaklarla yeniden görev yaptıkları illerdeki filolarına hareket
etti.