Yurtdışında iş kurmak için yatırımcı vizesi almanız gerekiyor. Bunu almak içinde milyon liralar düzeyinde para transferi yapmanızı iş kuracağınız ülke şart koşar. Ama tek bir istisnayla. Ankara Anlaşması vizesi AB ülkelerinde iş kurmak isteyen Türk vatandaşlarından sermaye istenemez der! Hayır yanlış okumadınız. Üstelik hepsi bu değil! İşte ECAA vizesi diye bilinen Ankara Anlaşması iş kurma vizesi hakkında her şey!
ECAA vizesine, ister ilkokul mezunu olsun, isterse Üniversite mezunu, hemen herkes başvuruda bulunabilir. Burada nitelikli elemanlarda aranılan koşullar aranmaz, iş deneyimi ve daha da önemlisi belli bir mezuniyet derecesine sahip olma koşulu yoktur.
Aranılan 3 temel koşul vardır:
1- İngiltere'de kendi işinizi kurmak
2- İşinizi yürütecek ölçüde İngilizce biliyor olmak
3- İş yapma konusunda ciddi olmak ve mantıklı bir iş planı sunabilmek
Yapacağınız iş pazarda çorap satmaktan, internet cafe açmaya; temizlik işleri yapan küçük bir işletmeden dev bir fabrika kurmaya kadar herhangi bir ölçekte herhangi bir iş olabilir. Evlere temizlik işine gidebilir, su tesisatçılığı, TV tamirciliği, web tasarımı, kurye, taşımacılık, marangozluk, berberlik, otomobil bakım veya tamirciliği, pazarlama, temsilcilik veya yeteneğiniz olan herhangi bir işi yapabilirsiniz.
Bu vizeye kimler başvurabilir?
Tüm T.C. Vatandaşları bu vizeye başvurabilir. 7 Eylül 2009'a kadar sadece İngiltere'de olanların vize başvuruları kabul edilirken, bu tarihten sonra İngiltere dışından da başvurular kabul edilmeye başlanmıştır.
Türkiye'de bulunan TC Vatandaşları, bu vizeye diledikleri anda başvuru yapabilirler.
İngiltere ve Türkiye dışındaki bir başka üçüncü ülkede bulunanlar, kendilerine en yakın İngiltere Konsolosluğuna başvuru yapabilirler.
Bu vize ile neler yapabilirsiniz?
- İngiltere'de kendi namınıza bir iş kurabilir, işyeri açabilir veya en az %50 hisseli olmak koşuluyla bir işe ortak olabilirsiniz ancak başvurunuz kabul edilmeden önce işinize başlayamazsınız.
- Başvurunuz kabul edildiğinde, size ilk etapta 1 yıllık iş kurma vizesi verilecektir. 1. yıl sonunda; işinizde aktif olduğunuzu ve kendinize yetecek kadar gelir kazandığınızı ispat etmeniz koşuluyla, 3 yıllık vize daha verilir.
- Toplam 4 yıl olan vizeniz sonunda, İngiltere'de istediğiniz alanda çalışmanıza olanak sağlayan süresiz oturum izni için başvuruda bulunabilirsiniz.
- İngiltere'de kalacağınız toplam 5 yıllık süre sonunda Vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ne Tür İşler Yapabilirsiniz?
Kendi namınıza çalışabilir, çalışması için yanınızda eleman istihdam edebilirsiniz. Bir şirkete (en az %50 hisseyle olmak koşuluyla) ortak olabilir veya en az %50 hissesi size ait olmak koşuluyla yeni bir şirket kurabilirsiniz.
Geliriniz tamamen keseceğiniz faturalarla olmalıdır. Bir başka kişi veya şirket adına maaşlı olarak çalışamazsınız, ancak yaptığınız iş karşılığında fatura keserek iş yapabilirsiniz.
İngiltere'de yapabileceğiniz işlere örnekler:
- Oto tamircisi
- Bay bayan kuaförü
- Avukat
- (Özel ders veren) Öğretmen
- Boya-Badanacı
- Temizlikçi
- Taksici
- Danışman
- Pedicab sürücüsü
- Veteriner
- Çocuk Bakıcısı
- Emlakçı
- Sıva Ustası
- Su tesisatçısı
- Elektrikçi
- Doğal gaz tesisatçısı
- Otomobil, TV, Bilgisayar veya Elektrik Tamircisi
- Oto yıkayıcısı
- Bahçıvan
- (Kendi işini yapan) Pazarlamacı
- İthalatçı-İhracatçı
- Cafe, Bar, Restoran veya Market işletmecisi
- Ayakkabı Ustası veya tamircisi
- Web tasarımcısı
- IT Uzmanı
- Grafik tasarımcı
- (Kendi işini yapan) Marangozcu
- Tatlıcı, Börekçi
- Organizatör
- Butikçi
- Tekstilci
- Terzi
- Manav veya Pazarcı
- Kendi namına olmak üzere diğer her tür yasal işler
Eş ve Çocukların durumu
Bu vize ile bakmak zorunda olduğunuz 18 yaşından küçük çocuklarınız ve eşiniz de sizinle birlikte İngiltere'da kalabilir. Eş ve 18 yaşından küçük çocuklarınız Türkiye'de ise, sizin yanınıza gelmek için başvuruda bulunabilirler.
Ankara Anlaşması'nı Türkiye Boyacı Ali ile duydu...
Türk işadamlarına yatırım ve vizede büyük engeller çıkaran AB'nin duvarını ayakkabı boyacısı Ali Kalkan deldi. Kalkan, mahkeme kararı alıp 500 sterlin sermayeyle iş kurdu
Milyonlarca dolarlık yatırımları vize kuyruğunda bekleten Avrupa'nın işkencesine ayakkabı boyacısı son verdi. Ankara Anlaşması'na dayanarak İngiltere'de 500 sterlin (bin 375 TL) sermayeyle ayakkabı boyacılığı şirketi kurmak isteyen Kalkan'ın başvurusu mahkeme kararıyla kabul edildi. İngiliz yargısının kararı emsal teşkil edecek.
ANKARA ANLAŞMASI İŞLEDİ
Mahkeme kararı, Türkiye'nin 1963'te imzaladığı ve bugüne kadar gerektiği gibi uygulanmayan Ankara Anlaşması'na dayandırıldı. Anlaşma, işadamı, programcı, sanatçı, gazeteci, doktor, mimar, mühendis hatta ayakkabı boyacısı gibi meslek gruplarındaki Türk vatandaşlarına, sermaye şartı ve ek prosedür gerekmeden Avrupa'da serbestçe yaşayıp, iş yapabilme hakkı veriyor.
SERMAYE ŞARTI YOK
Normalde İngiltere'de yatırım yapmak isteyen bir işadamının banka hesabında ortalama 500 bin sterlin (1.3 milyon TL) sermaye göstermesi ve belirli süreyle şirketini çalıştırması gerekiyor. Ancak, Ankara Anlaşması minimum sermaye şartı koşmuyor. Bu nedenle, şirketini kurup yatırım yaparak üretim ve ticaretini sürdürebileceğini ispatlayan girişimci işadamlarına süreli oturum hakkı tanınması gerekiyor.
TİCARETE BAŞLAR
2007'de Adalet Divanı'nda kazandıkları Tüm&Darı davasıyla Ankara Anlaşması başvurularının kapısını araladıklarını belirten Londra merkezli KC Law hukuk bürosu yöneticisi Hakan Camuz, "En somut örnek Ali Kalkan. Başvurumuz olumlu sonuçlandı. Kalkan İngiltere'deki şirketiyle ticari faaliyetlerine başlayacak" dedi.
İŞ YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ
Mahkemenin kararının, İngiltere özelinde Türk işadamları için yatırım sermaye alt limiti olmadığını gösterdiğine değinen Camuz, "Karar, Türk yatırımcısının AB'de iş yapma ve yaşama özgürlüğü olduğunu, mevcut vize kısıtlamalarının da hukuki olmadığını gösteriyor" diye konuştu.
VİZE KISITLAMASI HUKUKİ DEĞİL
Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarının lehine olan tarafları olduğunu vurgulayan Camuz, "Bunları göstermek istiyoruz. AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına getirmiş olduğu vize kısıtlamaları hukuki değil" dedi.
EĞİTİMDE DE EŞİTLİK VAR
İngiltere'de eğitim ücretlerindeki farklılıklar konusuna da değinen Camuz, şöyle konuştu: "Türk vatandaşları Ankara Anlaşması'ndan dolayı AB vatandaşlarıyla aynı kategoride. Bu nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan eğitim hizmetini satın alabilmeleri gerek."