Almanya'da 8'i Türk, 10 kişiyi öldüren
Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresinin 17 Nisan tarihinde başlayacak davasında Türk basınına yer verilmemesi büyük tepkiye neden oldu. Vatandaşlar, "Böylesine önemli bir dava için Türk medyasına önceden yer ayrılmalıydı. Büyü- kelçi'ye bile salonda yer ayırmayanlar neyi amaçlıyor" dedi.
"YANLIŞ BİR SİNYAL"
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı
Sigmar Gabriel, bir açıklama yaparak, "Türk medyası NSU davasına katılabilmelidir" dedi. Gabriel, "Mahkemenin hiçbir Türk medya mensubunu davaya kabul etmemesi kesinlikle yanlış bir sinyaldir. Bu dava ile Almanya'da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin Alman devletine karşı sarsılan güvenlerinin yeninden sağlaması gerekir" diye konuştu.
"SAYGININ GEREĞİ"
Türk medyasının davayı izleyememesinin yeniden güvensizlik doğuracağı- na dikkat çeken Gabriel, Eyalet Yüksek Mahkemesi'nden formaliteyi bir kenara bırakıp yeniden konuyu ele almasını istedi ve "Bu basit bir dava uygulaması değil, aynı zamanda ülkemizde yaşayan Türk toplumuna karşı saygının bir gereğidir" şeklinde görüş belirtti.
"SALON ÇOK KÜÇÜK"
SPD Genel Başkan Yardımcısı ve Federal Milletvekili Aydan Özoğuz, mahkemeyi hata yapmakla eleştirdi. Özoğuz, "Ben kesinlikle mahkemenin NSU davası- nı büyük bir dikkatle göreceğinden hareket ediyorum. Ancak mahkemenin neden Türk ve yabancı basının davayı izlemesini imkansız kılacak küçük bir salonda yapılacağını anlayabilmiş değilim. Bu benim gözümde büyük bir hatadır" değerlendirmesinde bulundu.
"BENİM BAŞVURUM DA KABUL GÖRMEDİ"
Almanya Türk Toplumu (TGD), Genel Başkanı Kenan Kolat, "Davayı takip etmek için ben de başvuruda bulundum ancak kabul görmedi. Mahkemenin bu kararını kınıyorum ve politikacıları göreve çağırı- yorum. Mahkeme'nin aslında ne amaçladığını kendime soruyorum. Mahkeme Türk kamuoyunu davadan uzak tutmayı mı amaçlıyor? Türk medyasının temsilcileri ile görüştüm, zamanında kayıt müracaatında bulunmuşlar. Mahkeme tüm listeyi açıklasın" şeklinde konuştu.
"TALİHSİZ KARAR"
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), salonda Türk medyasına yer verilmemesini, "Bu yaşanan olay Müslümanların güvenini daha da sarsabilir" dedi. ZMD Genel Başkan Aiman Mazyek, "Talihsiz bir karar oldu" yorumunu da yaptı.
JOHN'DAN DESTEK
NSU kurbanları ile hükü met arasında Ombudsmanlık yapan
Barbara John da, "Türk basını davaya izleyebilmeli" dedi. John, "Dava sadece Türkiye'de dikkatle takip edilmiyor. Almanya'daki birçok Türk kökenli de, Türk gazetesi okuyup Türk TV'leri izliyor. Bu nedenle Türk basınının davayı takip edebilmesi önemli" dedi.
"SİYASİ BİR KAZA"
Alman Gazeteciler Birli ği (dju) Başkanı
Cornelia Hass da salonda Türk bası- nına yer verilmemesini sert dille eleştirdi. Hass, "Bugüne kadar yaşanan ihmaller şimdi tekrar etmemeli. Bu durum evvelden duyurusu yapılan siyasi bir kaza" dedi ve Türk gazetelerinin de 17 Nisan günü salonda bulunması gereğine işaret etti.
MESUT HASTÜRK / BERLİN