"En önemli şey bence Yüce Allahın hayvanları bizim himayemize vermiş olmasıdır. Onları dünyamıza sokarken hem onları sevmek, hem onları korumak, hem de onlardan yararlanmak noktasında hayatımızın önemli bir yerindedirler. Yüce Peygamberimiz(S.A.S) her can sahibi aynı zamanda hak sahibidir diyor, diğer canlılarında bir hakkının, hukukunun olduğunu vurguluyor. Bu nedenle peygamberimiz(S.A.S) devesini güneşin altında bekleteni ikaz ediyor, buna hakkın yok diyor,aynı zamanda devenin üstünde oturup uzunca sohbet etmeyi yasaklıyor. Devenizi sürerken yularını bırakın hayvanınız yolun etrafındaki otlardan yararlansın diyor. Peygamber efendimiz(S.A.S) bu konuda bizi ciddi anlamda uyarıyor. Eskiden Araplar hayvanları canlı kalkan yaparak okçuluk yaparlardı ama Peygamber efendimiz(S.A.S) döneminde onlarda yasaklanmıştı. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de de bu konuda örnekler bulmak mümkün, Neml suresinde Hz.Süleyman (A.S) ile konuşan karınca lider, Ashab'ı Keyf mağara arkadaşların köpeği, Yüce Allah'ın Peygamber efendimizi(S.A.S) gizlendiği mağarada güvercin ve örümceklerle koruması bunlardan birkaçıdır. İslam dini hayvan hakları konusunda bizi ciddi bir şekilde uyarıyor. Bu sebeple sokak hayvanlarına temiz ve güzel, özel ilgi göstermemiz dinimizin bir görevidir. Bunu yaparken merhamet duygusunun yanında, ibadet duygusuyla severek yapmamız lazımdır. Peygamber efendimiz(S.A.S), bir köpeğe su evren hayat kadınının cennetlik olduğunu söylüyor. Bu sebeplerle hayvan haklarının doğru yasalarla korunması çok önemli bunun yanında vicdan yasası da bir o kadar önemlidir.
Örneğin Konya'da bir Hacı Amca, kar yağdığı günlerde yolun sağına ve soluna buğday taneleri atarmış, çünkü anayolda kar yokmuş ve kuşlarda gıda bulmak için ana yola inermiş, yoldan geçen araçlarda bu kuşları ezermiş. Bu yüzden sağa ve sola arpa, buğday atarak kuşların canının kurtarmaya çalışırmış. Bu bir kültür meselesidir, anlayış meselesidir. Böyle davranan engin bir anlayışa sahip insanımız da var, diğer yandan maalesef çok kötü merhametsiz davranan insanlarımız da var. Peygamber efendimiz(S.A.S)'in öldürürken bile, öldürmeyi güzel yapın diye bir hadisi vardır. Yani kurbanınızı keserken bıçağı iyice inceltin, hayvanın canını yakmayın diyor. Peygamber efendimiz(S.A.S) safari, zevk anlamında hayvan vurmanın haram olduğunu söylüyor, hakkını verin diyor o hayvanın, hak nedir diye soranlara; yiyin onu diyor. Yani ancak yeme niyetiyle vurabilirsin, zevkine hayvan vuramazsın diyor.
Bu açıdan baktığımızda her canlının, bir hak sahibi olduğunu hayvanların, bitkilerin hayatının da insanlar kadar değerli olduğunu ve bunları doğru kanunlarla, vicdanla,ibadetle korumamız gerektiğini görüyoruz.
Nihat Hatipoğlu