AP Milletvekili Emine Bozkurt, bu yılkı raporu geçmişin değerlendirmesi yerine geleceği yönlendirme ağırlıkta olduğunu kaydetti. AP Dışişleri Komisyonu'nda taslak Türkiye İlerleme Raporuna yönelik değişiklik önergeleri görüşülerek kabul edildi. Raporda Türkiye´de Kürt meselesine ilişkin yaşanan barışçıl ve demokratik sürecin tarihi bir anlaşmaya dönüşeceği umudunun altı çizilerek bu konuda tüm taraflara, medyaya ve sivil topluma görev düştüğü belirtiliyor.
AP´nin Hollanda Sosyal Demokrat Milletvekili Emine Bozkurt, AP Dışişleri Komisyonunda kabul edilen Türkiye İlerleme raporunu değerlendirdi. Bu seneki Türkiye raporunun geçmişe değil, daha çok geleceğe bir bakış olduğunu söyleyen Bozkurt, raporun genelinde ve ayrı ayrı maddelerde Avrupa Parlamentosu´nun Türkiye´nin AB üyelik müzakerelerinde ilerleme kaydetmesi isteğinin açıkça okunabildiğini dile getirdi. Raporda müzakerelerin yargı ve temel haklara ilişkin 23. faslı ile adalet, özgürlük ve güvenlik alanındaki 24. faslının açılması konusunda bir destek de yer aldığını belirten Bozkurt, bunun özellikle 4. yargı reformu paketi alanındaki gelişmeler konusunda önemli olduğunu dile getirdi.
Raporda, Türkiye ve AB arasında enerji konusundaki işbirliğini ilerletme kararı desteklenerek Avrupa Birliği tarafına Enerji konusundaki 15. faslın açılmasına öncelik vermesi de önerildi. Bunun yanı sıra bölgesel politikaya ilişkin 22. faslın açılması konusunda adımlar atılması gerektiği de raporda dile getirildi. En azından dört faslın açılması konusunda adımlar atılması gereğinin raporda yer almış olması Avrupa Parlamentosu´nun müzakerelerde ilerleme görmek istediğinin ve bu konuda Türkiye´yi desteklediğinin en açık göstergesi.
'NEFRET SUÇLARI YASASINA İHTİYAÇ VAR'
Türkiye´deki reform sürecinin desteklendiği ancak basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunlar gibi eksikliklerin de dile getirildiği raporda Emine Bozkurt´un değişiklik önerileri doğrultusunda geniş kapsamlı bir nefret suçları yasasına olan ihtiyaç ve yıllardır adalet mücadelesi veren yeşil sermaye mağdurlarının haklarına kavuşmaları için gereken önlemlerin alınması gereği raporda yerini aldı.
'TÜM ÖNLEMLERE RAĞMEN KADINLARA ŞİDDET AZALMADI'
AP'nin Türkiye Kadın Hakları Raportörü Emine Bozkurt´un bu seneki rapora kadın hakları ile ilgili de katkıları oldu. Tüm önlemlere rağmen kadına karşı şiddetin azalmadığı vurgusu yapan Bozkurt, bu nedenle koruma görevini yerine getirmeyen mercilere karşı inceleme başlatılmasını istedi. Bozkurt'un, 2010 senesinde yapılan değişiklikle pozitif ayrımcılığın anayasaya aykırı olmadığı belirlendikten sonra bu anayasal prensibin yasalarla uygulanmasına ilişkin önerisi de oylanarak kabul edildi. Komisyondan geçen AP'nin taslak Türkiye İlerleme Raporu, nisan ayındaki Genel Kurulunda oylanarak Avrupa Parlamentosu ilke kararına dönüşecek.