Bu eserlerden paha biçilemez olduğu belirtilen 98'inin 25 ülkede olduğu tespit edildi. İade talebine sadece Bulgaristan'dan yanıt geldi.
Türk polisi, ülkeden kaçırılan 98 eserin iade edilmesi amacıyla 25 ülkede tarihi eser avı başlattı. Dışişleri, Adalet, Kültür ve Turizm bakanlıkları ise ilgili ülkelerden çoğu galeri sahipleri ve koleksiyoncularda bulunan 98 tarihi eserin iade edilmesini istedi. Bulgaristan dışında hiçbir ülkeden talebe olumlu yanıt gelmedi. Türkiye, verilmeyen bazı eserlerle ilgili yurtdışında dava açtı.
INTERPOL DEVREDE
Bugün Gazetesi'nden Kamil Elibol'un habeirne göre;Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve İnterpol Dairesi bünyesindeki Tarihi Eser Büroları, 196 ülkede aranan bin 754 eserden 98'inin ABD, AB ve Doğu blokundaki 25 ayrı ülkede bulunduğunu tespit etti. Kanatlı Denizatı Broşu'nun ardından 98 eserin yurda getirilmesi için İnterpol Genel Sekreterliği devreye sokuldu.
PAHA BİÇİLEMİYOR
Kültürel mirasımız açısından büyük önem taşıyan 98 eser arasında; 2000 yılında Konya'dan çalınan Seyit Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka, Bodrum'dan çalınan mezar anıtı, Cizre camiinden çalınan tarihi kapı tokmağı, Bergama Zeus Sunağı, Herakles lahdi, altın taç, sikkeler, heykeller ile arkeolojik eserler bulunuyor. Büyük bölümü Osmanlı, Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait eserlere uluslararası müzayedelerde paha biçilemiyor.
19 ESER KOMŞUDA
EGM, Bulgaristan İnterpolü'nden 186 eser ile 4 şüpheliye ait bilgilere ulaştı. Eserlere ilişkin bilgi, belge ve fotoğraflar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, şüphelilere ait bilgiler ise Adalet Bakanlığı'na aktarıldı. İlk etapta Bulgaristan'a kaçırılan mermer kadın heykelinin aralarında olduğu 19 eserin iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma başlattı.
ABD TARİHİ SANDUKAYI VERMİYOR
1300'lü yıllara Seyit Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait ait tarihi sanduka Amerika'da bir galeride bulunuyor. Emniyet, ABD Interpolü ile temasa geçerek tarihi sandukanın Türkiye'ye iade edilmesini talep etti. Fakat iade talebine olumsuz yanıt verildi. süreci olumlu sonuçlanmadı.
ZEUS SUNAĞI ALMANYA'DA
7 yıl sonra Türkiye'ye getirilen Kanatlı Denizatı Broşu'ndan sonra Bergama'dan çalınan Zeus Sunağı'nın da Almanya'da olduğu belirlendi. Berlin'de bulunan Pergamon Müzesinde sergilenen sunağı her yıl binlerce insan ziyaret ediyor.
ALTIN TACI 5 MİLYON TL'YE SATACAKLARDI
İskoçya'nın Edinburgh Gümrüğü'nde 2010'da yapılan denetimde Helenistik döneme ait altın taç yakalandı. M.Ö. 350 yılına ait eserin 2,5 milyon sterline (yaklaşık 5 milyon TL) satılmaya çalışıldığı tespit edildi.