TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, Türkiye'nin ilk ve tek görme engelliler kitaplığı olarak görme engellilerin eğitimini desteklemek amacıyla çeşitli alanlarda kabartma yazılı kitaplar ürettiklerini belirtti.
Görme engellilerin kabartma yazıyla yazılmış nota kitabı olmaması nedeniyle müzik eğitiminde zorlandığını kaydeden Yazgan, bu sorunu çözmek için harekete geçtiklerini söyledi.Yazgan, Notalarıma Dokunuyorum Projesi'nde görme engelli müzik profesörü Önder Kütahyalı ve kitaplığın teknik yöneticisi Turgay Tufan'ın kabartma nota konusundaki bilgi birikiminden faydalandıklarını ifade ederek, 'Projeyle, notalar bilgisayar ortamında kabartma yazıya çevrilecek ve kitap haline getirilecek. Müzik eğitimi veren konservatuvarlarda, güzel sanatlar liselerinde notların kabartma yazıyla yazıldığı kitaplar yok. Görme engelliler notaları ya duyarak öğreniyorlar ya da başkaları notaları okuyor onlar yazıyor. Bu konuda ihtiyaç var' diye konuştu.
Kitapların haziran ayında basılacağını kaydeden Yazgan, şunları söyledi:'Yıl sonuna doğru hazır hale gelecek 200 adet basılmış kitap, müzik eğitimi alan ya da müzikle uğraşan engellilere ücretsiz ulaştırılacak. Eğitim kurumlarına da birer örnek yollamayı düşünüyoruz. Projeyi duyanlar taleplerini iletmeye başladı. Biz de müzik eğitim alan ya da müzikle uğraşanların sayısını belirleyeceğiz ve onlara kitaplarını yollayacağız.' Braille alfabesi ile hazırlanacak nota kitabında hata olmamasına özen gösterdiklerini belirten Yazgan, kitabın baskısının kontrol edilebilmesi amacıyla notaların Braille alfabesindeki karşılığını öğrenen gönüllüler yetiştirmeye başladıklarını sözlerine ekledi. Projeyi yürüten kitaplığın kurucu üyesi Turgay Tufan da, Türkiye'de notaların kabartma yazıdaki karşılığını bilen çok fazla kişinin olmadığını ifade ederek, 'Bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Proje sayesinde sayı artacak' dedi.
AA