At eti skandalı Avrupa'da patlayınca berberinde helal gıda konusu hassasiyeti arttı. Helal gıdanın çerçevesini net olarak çizer misiniz?
Yüce Allah insanı kainatın en değerli varlığı olarak yaratmıştır. İnsan, ruh ve beden sağlığını korumalıdır. Cenabı Hak, temiz ve yararlı şeyleri helal, pis ve zararlı şeyleri ise haram kılmıştır. Müslüman haramı haram, helali de helal olarak bilmelidir. Günümüz Müslümanlarının helal gıda konusundaki imtihanı sanırım domuz etidir. Çünkü domuz eti çok kolay üretilmektedir, ucuzdur ve geniş kullanım alanı vardır.
Helal Gıda standartlarını şöyle sıralayabiliriz:
1-Allah'ın helal dairesi içinde olmalıdır,
2-Hayvan Allah adına kesilmiş olmalıdır,
3-Hayvan kendiliğinden ölmüş olmamalıdır,
4-Domuz eti, akmış kan helal değildir,
5-İçinde domuz ve türevlerinin olduğu hiç bir gıda maddesi helal değildir.
At eti helal mi?
Hanefi bilginlerine göre at eti tenzihen mekruh görüşü hakimdir.
Her helal denen gıda güvenilir mi?
Peygamber Efendimize bir şey ikram edilince, içinde ne olduğunu sormadan yemezdi. Hazreti Ebu Bekir, "haramla beslenen vücuda cehennem ateşi vaciptir" demektedir.
At eti karışmışsa domuz eti de karışmış olabilir mi?
Bilemiyoruz o yüzden şüpheli durumlarda o şüpheli şeylerden uzak durmalıyız.
Domuzdan başka haram gıda var mı?
Domuz etiyle birlikte Ehl-i kitap olan Hıristiyan ve Yahudilerin dışındaki insanların kestikleri diğer hayvanların etleri de yenmez. Etle birlikte içecek konusunda da mesela meşrubatlarda limitin üzerinde alkol bulunmamalıdır, Hanefi'ye göre böcek türü, tiksinti veren hayvanlar, karides, ıstakoz gibi yiyecekler de yenilmez.
Türkiye'de hayvan kesimleri İslam'a uygun kesiliyor mu?
Aleyhte delil olmadıkça büyük ekseriyeti Müslüman olan ülkemizde hüs-ü zan ediyoruz, İslami usullere uygun kesildiğini düşünüyoruz.
Marilla Erçik /Aktuel.com.tr