Ulusoy, "Yıllardır deniz kenarında bir köyde emekliliğin tadını çıkarmak istiyorum. Bu kez bu hayalimi gerçekleştireceğim. Oğullarımla birlikte işlerimi de büyütürüm." diye konuştu.
1991 yılından beri TÜRSAB başkanlığı yapan ve mayısta görevi bırakmaya hazırlanan Başaran Ulusoy, son icraat olarak seyahat edenleri sigortalamaya dönük bir şirket kuracaklarını açıkladı.
TÜRSAB'ın 'tur'u, sigortanın İngilizcesi olan insurance'ın birleşiminden 'Turins' ismi verilen şirkette hisse dağılımı yüzde 58'i TÜRSAB Limited Şirketi, yüzde 25'i Işık Sigorta şeklinde olacak. Hazine Müsteşarlığı'nın izninin ardından şirket, önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek.
Şirketin ağırlıklı olarak umre ve hac sehayatine çıkanların sigorta işlemlerini yürütmesi bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy Skytürk360 TV'de yayınlanan Üç Nokta programında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) turizm gelirlerinin hesaplama yönteminde yaptığı değişikliğin geç kalmış ama yerinde bir alım olduğunu vurguladı.
"TÜİK, 27 milyar dolar olarak açıkladı. Bize göre turizm geliri 32 milyar doları bulur. Çünkü, turistin ülke içinde yaptığı harcama bu rakamlara dahil edilmiyordu." diyen TÜRSAB Başkanı, iç turizmin çok büyüdüğünü ifade ederek 2013'te yerli turist sayısının 13 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Ulusoy'a göre bu rakam 2023'te 35 milyona çıkacak. Yeni tesislerin Anadolu'da açılması gerektiğini belirten Ulusoy, isabetli yatırımlar yapılırsa sadece Afyonkarahisar'ın sağlık ve jeotermal turizminde 5 milyar Euro kazanabileceğini kaydetti.
Birliğin müze ve ören yerlerinin işletmeciliğini 6 yıllığına 1 milyar 52 milyon dolar karşılığında devraldığına dikkat çeken Ulusoy, yapılan tanıtım çalışmaları ve iyileştirmelerle müzelere girişin yüzde 42 arttığını kaydetti. Ulusoy, rakamların en ilginç yanının yüzde 18'lik kaçak girişin önlenmesi olduğunu dile getirdi:
"Kalan yüzde 24 kültür turlarının çoğalmasıyla elde edildi. Devlet 25 yılda 1 milyar dolar kazanıyordu. Üstelik bu parayı da harcıyordu. Oysa biz 6 yıllığına bu rakamdan daha fazlasını taahhüt ettik. Aslında en büyük ihale bizim ihalemiz. Medyada çok reklam yapmadığımız için belki fazla yer almadı."
Tarihî ve kültürel zenginliklerin dünyaya tanıtılması kadar şehirlerdeki görüntü estetiğine ve tarihî dokuyla uyumlu mimariye dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Ulusoy, "Bakınız çarşılarımıza en büyük şehirlerimize tabela kirliliğinden geçilmiyor. Paris'te, Roma'da ya da herhangi bir turistik bölgede yurtdışında kesinlikle izin verilmeyecek ucube tabelalar büyük bir kirlilik oluşturuyor.
Belediyeler bu konudaki yetkilerini sonuna kadar kullanmalılar." değerlendirmesinde bulundu. Hayatında tasarrufa önem verdiğini belirten Ulusoy, kağıtları, zarfları bile ters yüz yaparak kullandığını, 22 senedir de Ericsson marka cep telefonunu değiştirmediğini ifade etti.