*Hipoglisemi sorunu ortaya çıktıktan sonra doğru ve sağlıklı malzemelerle de çok lezzetli yemekler yapılabileceğine karar veren
Aydan Üstkanat, yaptığı araştırmalar sonucunda birbirinden güzel menüler ortaya çıkararak kendi mutfağını oluşturdu.
*Şimdi bunları "
ŞekerSİZ" isimli kitabında, okuyucularla buluşturuyor. İşte Üstkanat'ın hikayesi ve o kitaptan dört lezzetli ve sağlıklı tarif…
Yemek yazarı, stilisti ve fotoğrafçı Aydan Üstkanat, Girit kökenli İzmirli bir aileden geliyor. Haliyle sağlıklı beslenme konusunda zaten genlerinden ve mutfaklarından gelen doğal bir birikimi var. Ama belli bir yaştan sonra beslenme tarzını değiştirmek zorunda kalmış. Birkaç sene önce hipoglisemi sorunu olduğunu öğrenince, yaşamı boyunca "bağımlısıydım" dediği şekeri hayatından tamamen çıkarmış ki, bu onun için hiç de kolay olmamış. Beyaz un ve şekerin öğünlerinde devre dışı kalmasının ardından bir karar vermiş ve hipoglisemi sorunu olanlar için şahane bir girişimde bulunarak, eldeki en sağlıklı malzemelerle birbirinden lezzetli menüler ortaya çıkarmaya başlamış.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan "ŞekerSİZ" isimli kitabı kendisiyle aynı sorunu paylaşanlar kadar, sağlıklı beslenmek isteyenler ve günlük öğünlerinde gereksiz şekerden uzak kalmayı hedefleyenler için bir nimet gibi adeta. Salatalar, tatlılar, tuzlu seçenekler, et ve balıkla yapabileceğiniz yemeklerin hepsi bu kitapta. Her şey çok da lezzetli bu arada…
Gastronomi yazıları da geniş bir kitle tarafından takip edilen Üstkanat'ın kitabında verdiği besin bilgileri ve menü seçenekleri, hayatımızın en büyük tutkularından biri olan yemek zevkini herkes için sefaya dönüştürüyor.
Bu kitaptan istediğiniz birçok seçeneği uygulayabilirsiniz, tercih sizin… Biz ise kitaptan seçtiğimiz dört menüyü sizlerle paylaşıyoruz.
ŞekerSİZ'den dört tarif
Fırında Sebzeli Omlet
Malzemeler:
6 adet yumurta
2 yemek kaşığı krema
4 veya 5 adet brokoli çiçeği
4 veya 5 adet kestane mantarı
1 dilim peyaz peynir
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Yapılışı: Brokoli ve mantarları temizleyin. Brokoliyi buharda diri olacak şekilde haşlayın. Yumurta ve kremayı bir kapta iyice çırpın, tuz ve karabiberi ekleyin. Küçük dikdörtgen bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt döşeyin. Yumurtayı kalıba aktarın ve içine brokoliyle mantarları gelişigüzel yerleştirin. 180 derecede 45 dakika pişirin. Kalıptan dikkatlice çıkarıp, kalın dilimler halinde servis yapın.
İzmir Enginarı Dolması
Malzemeler:
8 adet sakız enginarı
7 çay bardağı bulgur (kırılmamış)
Yarım tatlı kaşığı agave şurubu
3 adet limon
1 su bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
10-12 sap taze soğan
1 demet dereotu
Yeteri kadar tuz
Yapılışı: Enginarların göbeğini aralayıp, tatlı kaşığıyla mor tüyleri sıyırın. Kabuğunu iki sıra temizleyerek soğuk suda yıkayıp limonla sıvazlayın. Taze soğanı doğrayıp, az zeytinyağında biraz yumuşatın. İçine bulgur; ince doğranmış dereotu, agave şurubu ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu karışımı enginarların içine bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Enginarları bir tencereye dizip üzerine üç limonun suyu ekleyip, biraz zeytinyağı gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp önce orta ateşte beş dakika ardından kısık ateşte 40 dakika pişirerek ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Yabani Kuşkonmazlı Kiş
Malzemeler:
2,5 su bardağı tam
buğday unu
125 gr tereyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
Bir tutam tuz
200 gr labne
Dolgu için:
100 gram labne peyniri
2 adet yumurta
1 dilim beyaz peynir
3 yemek kaşığı tam buğday unu
Yeteri kadar yabani kuşkonmaz
Yapılışı: Tereyağı ve yoğurdu mikserde karıştırın. İçine iki su bardağı unu ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamuru tezgaha alıp, kalan yarım su bardağı unu hamuru yoğururken kademeli olarak ekleyin ve parçaya ayırın. Her parçayı kalıba göre açıp içine yerleştirin, kenarlarını düzeltin ve kabarmaması için üzerine delikler açın. 180 derecede ısınmış fırında 20 dakika pişirin. Peynir, yumurta ve unu çırpıp kiş hamuruna paylaştırın. Üzerine beyaz peynir ufalayıp ekleyin. Önceden haşlanmış kuşkonmazları serpiştirip tekrar fırına verin. Üzeri kızarana yaklaşık 35 dakika pişirip ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Izgara Patlıcanlı Dilbalığı Rulo
Malzemeler:
2 adet dilbalığı filetosu (8 şerit)
1 adet patlıcan
8 adet kürdan
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Sos için:
200 gram ıspanak
Çeyrek adet limonun suyu
Dilbalığının kılçığı
1 tatlı kaşığı tane hardal
1 tutam taze nane
Yapılışı: İnce dilimleyip tuz serptiğiniz patlıcanı yağlayın ve ızgarada pişirin. Dilbalıklarını yıkayın, tuz ve taze çekilmiş karabiber serpip süzgece alın, kağıt havluyla kurulayın. Her dilbalığı filetosunun üzerine patlıcan şeritlerinden koyup rulo sarın ve açılmaması için kürdanla kapatın. Sos için tencereye bir bardak su, tuz, balık kılçıklarını koyup kaynatın ve süzün. Balık suyunu ve diğer tüm sos malzemesini blender'da pürüzsüz hale getirin. Yanmaz tavaya sıvı yağ koyun, tava ısınınca balık rulolarını alt-üst 10 dakika kadar yüksek ateşte kızartın. Yağın sıçramaması için tavanın üzerini folyo kağıdıyla kapatabilirsiniz. Servis için yeşil sosu taban olarak yayın. Üzerine kızarmış balık rulolarını yerleştirip servis yapın.