Japonya'nın Saitama kentindeki Riken Gelişim Biyolojisi Merkezi'nden Dr. Teruhiko Wakayama, yedi yıl içinde bir farenin 26 neslinden 598 fare klonlamayı başardıklarını söyledi. "Bu şimdiye kadar memeli bir hayvan kullanılarak gerçekleştirilmiş en büyük klonlama projesi" diyen Wakayama, çalışma sayesinde değerli çiftlik hayvanlarının kitlesel klonlanmasına geçilebileceğini belirterek, hayvanın orijinali ölse bile klonlama işlemenin mümkün olabileceğini ifade etti.
Bu bilimsel çalışmanın insan hayatına önemli katkıları olacağını anlatan Wakayama, buna örnek olarak çok süt veren bir ineğin veya eti değerli olan bir hayvanın klonlanarak o hayvanın "kopyasının" yapılabileceğini gösterdi. Doğal hayvan yetiştiriciliğinde iyi süt veren bir ineğin yavrusunun aynı şekilde süt vermeyebileceğini hatırlatan Japon bilim adamı, klonlama işleminde bir hayvanın tüm özelliklerinin bir sonraki nesle aktarılabildiğini söyledi.
KLONLAR DONÖR OLDU
Klonlama işleminde somatik (bedensel) hücre nükleer transferi yöntemini kullanıldı. Bu yöntemde, orijinal bir hayvanın genetik bilgilerinin yer aldığı hücrenin çekirdek bölümü, çekirdeği alınan canlı bir yumurta enjekte ediliyor. Bu yumurta, klonlanmış hayvanı doğuracak taşıyıcı hayvana yerleştirilerek yeni "kopyanın" doğması sağlanıyor. Klonlanmış olarak doğan yavruysa bu kez donör haline geliyor.
Wakayama, ekibiyle birlikte 26 nesil üretmeyi başardıktan sonra bu işleme son vermediklerini, deneylerinin devam ettiğini belirterek, "Bu işleme sonsuza kadar devam edebiliriz. Biz de işin sonunu görene kadar klonlamaya devam etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.
Sabah, Dış Haberler