Dönemin Genelkurmay Muhabere ve Bilgi Sistemleri Destek Komutanı olarak görev yapan Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, hafta sonu büyük bir gizlilik içerisinde Ankara'ya geldi ve şüpheli olarak soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili'ye ifade verdi.
BÇG FAALİYETLERİ SORULDU
Savcı Bilgili'nin, Ataman'a, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) beş ana belgesini göstererek, bilgisinin olup olmadığına yönelik 74 soru sorduğu öğrenildi.
Ataman'a, "Batı Üst Kurulu nedir?, MGK Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde teşkil edilen Uluslar arası Kamuoyu Oluşturma Gurubu nedir? Kimler tarafından oluşturulmuştur?, BÇG faaliyetleri kapsamında oluşturulan özel ve alternatif bir istihbarat ağından akan bilgiler ne şekilde değerlendirilmiştir? Analiz ve değerlendirmeler neticesinde kimlere yönelik ve ne tür faaliyetler icra edilmiştir?" soruları yöneltildi. Ataman'ın ise bütün sorulara, "Bilgim yok" diyerek cevap verdiği kaydedildi.
Bilgili'nin, Ataman'a soruşturmanın üzerine yürüdüğü beş ana belge olan "7 Nisan 1997 tarihli irtica faaliyetler toplantısının 6 sayfalık tutanağı, Batı Çalışma Gurubu şeması, 2 sayfalık BÇG ana belgesi ve Batı Eylem Planı" belgelerini gösterdiği öğrenildi. Ataman belgelerle ilgili bilgisinin olmadığını belirttiği öğrenildi.
Savcı Bilgili, serbest bıraktığı Ataman için adli kontrol kararı alınması talebiyle ile mahkemeye başvurdu. Mahkeme, bu talebi ret edince savcı en azından yurtdışı yasağı konulmasını istedi. Ataman hakkında yurt dışı yasağı konulup konulmayacağına karar verilecek.