Batı toplumunda bile insanların çiğ süt içerek tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yakalandığnıı belirten Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın, "Süt, dişi memeli hayvanların yavruları için salgıladığı biyolojik bir sıvıdır. Dolayısıyla beslenme açısından düşündüğümüzde içerisinde yavrunun belli bir süre bütün ihtiyaçlarını hem büyüme ve gelişme hem de yaşam için gerekli besin maddelerini içeriyor." dedi.
Biyolojik olarak düşünüldüğünde çiğ sütün çok değerli bir besin maddesi olduğunu belirten Prof. Dr. Akın, "Ayrıca fizyolojik olarak düşünüldüğünde herbir memeli hayvanın sütü kendi yavrusu için salgılanmakta ve yararlılığı da kendi yavruları için maksimum düzeydedir. Ancak bu bizim anne sütünün dışında bir süt tüketemeyiz anlamına gelmez ve ayrıca diğer tür sütleride anne sütü gibi çiğ olarak tüktetmemizin güvenli olduğu anlamına gelmez. Günümüzde bu işi bilen de bilmeyen de konuşuyor. Televizyonda birçok bilim adamı olduğunu söyleyen konuşmacı var. Kendi konusu olmadığı halde bir uzmanmış gibi kulaktan dolma bilgilerle endüstriyel süt içmeyin yoğurt tüketmeyin gibi tavsiyelerde bulunmaktadır. Bence bunların önemli bir kısmı yanlış bilgi ve halkı korkutuyor." diye konuştu.
ÇİĞ SÜT İÇEREK TEDAVİSİ MÜMKÜN OLMAYAN HASTALIKLARA YAKALANMAYIN
Prof. Dr. Akın, "Televizyonlarda basının diğer kurumlarında söylenildiği gibi teknolojik kurallara uygun olarak üretilen pastörize süt ve UHT süt içmek tehlikeli değil veya endüstriyel yoğurdu tüketmek tehlikeli değil. Aksine onların tavsiye ettiği kaynağı ne olduğu bilinmeyen sokakta organik veya doğal ürün diye satılan denetimsiz ürünleri tüketmek çok daha tehlikeli olabilir. Hele bizim ülkemiz için onların tavsiye ettiği kadar çiğ süt tüketmek hiç de sağlıklı bir tüketim yöntemi değildir. Çünkü bizim ülkemizdeki hayvanların büyük bir kısmı sağlıksız şartlarda tutulduğu ve yemlerle beslendiği ve uygun olmayan merada otlatıldığı belirtilmektedir. Bu şartlardaki hayvanların sütünde patojen bakterilerin olmaması mümkün değil. Tabi ki hayvanlarını uygun şartlarda yetiştiren bir çok çiflik de var. Ancak sütler karışık toplandığı için mikrobiyolojik kaliteleride uygun olmayabilir." dedi.