Guardian'ın haberine göre, ABD'li doktorlar ilk defa HIV virüsüyle doğmuş bir çocuğu tedavi ederek tarihe geçti. Kimliği açıklanmaya HIV'li bebeğin yalnızca Mississippi eyaletinde doğduğu biliniyor. Bebeğin tedavisini üstlenen doktor Hannah Gay, ilk kez uygulanan "işlevsel tedavi"nin, bebeğin vücudundaki virüsü temizlediğini, testlerin negatif çıktığını, ancak hala virüsün küçük bir parçasının vücutta kalmış olabileceğini söyledi. Doğduktan sonra tedavi altına alınan bebeğe, şırıngayla üç doz antiretroviral (virüs tedavisi için kullanılan) ilaç verildi. Klasik tedavide bir doz ilaç verildiğini belirten Gay, anne hamileliği sırasında hiç HIV tedavisi görmediği için böyle bir yola başvurduklarını açıkladı. Birkaç gün sonra yapılan kan testinde, muhtemelen doğumdan kısa bir süre önce bebeğin virüsü kaptığı görüldü.
Doktorlar ilaç vermeye ve çocuğun yaşamasını ummaya devam etti. Nihayet, tedavi başladıktan bir ay sonra bebeğin kanındaki HIV oranı düştü ve sonunda testlerde negatif çıktı. Doktorlara göre, iki buçuk yaşındaki HIV'li bebek artık tedaviye ihtiyaç duymayacak ve normal bir yaşam süresine sahip olacak. Bebeğin virüsü başkalarına bulaştırma ihtimali ise oldukça düşük görülüyor.
Ancak doktorlar ve bilim adamları tedavinin nasıl işe yaradığını henüz bilmiyor. Beklenmedik başarı ise, virüsü tamamen yok etmek konusunda tıbbi çevrelerde umutları artırdı. Önleyici tedavi işe yarıyor Gelişmiş ülkelerde doğan HIV'li bebeklerin sayısı önemli ölçüde düştü. Bunda daha iyi ilaçların ve önleyici tedavinin büyük etkisi bulunuyor. HIV'li kadınlara, hamilelikleri sırasında kandaki virüs oranını düşürücü ilaçlar verilerek, doğum öncesi çocuklara önleyici tedavi uygulanıyor. Bebekler doğduktan sonra da ilaçlara devam edilerek ileride enfeksiyon oluşma riski azaltılıyor. Bu stratejiyle anneden çocuğa HIV bulaşma riski yüzde 98 oranında azalabiliyor.
Haber 7