Labaratuvar ortamında yapay et üretimi fikri 2000'li yılların başında dünyadaki gıda sıkıntısını giderebilmek için çeşitli projelerle gündeme geldi. En son geçen ay Hollandalı bilim insanları sentetik et ürettiklerini açıklayarak bu çalışmalarıyla dünyada kıtlığa son verebileceklerini duyurdu. Ancak bu kez yapay et kullanımı hayali hayvanseverler tarafından projelere dönüştürülmeye başlandı. Hayvan hakları savunucusu PETA'nın yapay et üretimini gerçekleştiren şirkete 1 milyon dolar ödül vereceğini açıklamasının ardından Paypal'ın kurucusu ve Facebook'un erken dönem yatırımcılarından ABD'li milyoner Peter Thiel'den ilginç bir girişim geldi.
Thiel 3D bioyazıcı kullanarak laboratuvar ortamında yapay et üretmek için proje geliştiren Modern Meadow şirketine 350 bin dolarlık maddi destek verdi. Gabor Forgacs ve oğlu Andras Forgacs tarafından kurulan şirketin projesi hayvandan biyopsiyle alınan kas kök hücrelerine ait parçacıklardan kopyalama ve yeniden üretim temeline dayanıyor. 3D yazıcıyla modellendirilen bu fiber parçacıkları bioreaktörlerle laboratuar ortamında geliştirilerek yeni materyallere dönüştürülüyor. Bu modelleme tekniği mücevher, oyuncak, mobilya v.b ürünlerin üretimi için kullanılıyor. Projenin hedefi ise bu yöntemle yapay et üretimi yapılarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'nun son rakamlarına göre her yıl dünya genelinde kesilen 320 milyon inek, 55 milyar tavuk sayısını aşağıya çekmek. Projenin başındaki isim olan Missouri Üniversitesi'nden Prof Gabor Forgacs "Biz şimdilik bir prototip yarattık. Ancak heniz tüketime uygun bir yapay et elimizde bulunmuyor. Çalışmalarımız uzun soluklu. Çünkü canlı hücrelerle çalışıyoruz" dedi.
İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİR Mİ?
Hayvanseverler dünyada hayvan eti tüketimini azaltmak için çalışadursun bu tip projelere çekinceyle bakan kesim de azınlıkta değil. Kaygılar yapay et tüketiminin insan sağlığına nedenleri ve sonuçları belirlenemeyecek bir zarar verebileceği yönünde. Rus diyet uzmanı Marina Tasapovitch "Kimse bu tip bir etin bize 10-15 yıl içinde nasıl bir zarar verebileceğini bilemez. Hepimiz GDO'lu ürünlerin insan sağlığına nasıl olumsuz etkiler yaptığını biliyoruz. Bilimsel tekniklerdeki şaheserlerin tabağımızda vücudumuz için aynı ölçüde mükemmellik taşıdığını söyleyemeyiz. Yapılan tüm çalışmalar da bizim için en sağlıklı olanın doğal ürünler olduğunu gösteriyor. Protein zengini et de bu kategoridedir" diyor. Kendisi bir vejetaryen olan diyet uzmanı Piotr Chtchekalev bile projeye itiraz ediyor. Chtchekalev "Bu çok saçma bir proje. Üstelik hem etin görünüm olarak varlığından bile rahatsız olanları hem de et severleri rahatsız edecektir" düşüncesini taşıyor. DIŞ HABERLER