İtalya'da önceki gün ve dün yapılan genel seçimlerin ilk sonuçları, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Demokratik Parti (PD) liderliğindeki merkez-solun kılpayı kazandığını, ancak Senato'da çoğunluğu sağlayamadığını gösteriyor. Merkez-solun hükümeti kursa bile ülkeyi yönetemeyeceği ve yakında yeniden seçime gidilebileceği konuşulmaya başladı.
Avrupa'yı sarsan ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya'daki seçimlerin sonuçları euro krizinin gidişatı açısından da kritik önem taşıyordu. Krizle mücadele etmek ve piyasalara güven verebilmek için sandıktan reform yanlısı ve istikrarlı bir hükümet çıkması umuluyordu. Ancak seçimlerin sonuçları dün akşam saatlerinde belli olduğunda ortaya, beklentilerden uzak bir tablo çıktı.
Berlusconi ve Grillo
Dün gece gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde merkez-sol ilk sırada gelse de oy oranı seçim öncesi anketlerden yaklaşık 5 puan daha düşük çıktı. Pier Luigi Bersani liderliğindeki merkez-sol koalisyon Temsilciler Meclisi'nde yüzde 29.6, Senato'da yüzde 31.6 oy aldı. Eski Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez-sağın oyları Temsilciler Meclisi'nde yüzde 29'a, Senato'da yüzde 30.6'ya ulaştı. Sistem karşıtı komedyen Beppe Grillo'nun Beş Yıldız Hareketi de ilk kez girdiği genel seçimlerde beklenenin çok üzerinde, yüzde 25.5-23.8 oy aldı. Beş Yıldız Hareketi yüzde 25.5'lik oy oranıyla Temsilciler Meclisi'nde tek başına en çok oyu alan parti oldu. Teknokrat Başbakan Mario Monti ise yüzde 10.5-9.1 ile büyük bir hezimet yaşadı. Merkez sol ve sağın oy oranları çok yakın olsa da İtalyan seçim sisteminde Temsilciler Meclisi'nde en çok oyu elde eden partiye sandalyelerin yüzde 55'i veriliyor. Bu tabloya göre merkez-sol, 630 sandalyeden 340'ını kazandı.
Ulusal bazdaki oy oranlarıyla değil, bölgesel çoğunluğa göre dağılım yapılan 315 sandalyeli Senato'da ise hiçbir blok çoğunluk için gerekli 158 sayısına ulaşamazken merkez solun 110-130, merkez sağın 104-124, Beş Yıldız Hareketi'nin 40-60, Monti'nin 8-18 arası temsilci elde etmesi öngörülüyordu.
İtalya'da parlamentonun her iki kanadının da yönetimde aynı oranda söz sahibi olması nedeniyle, Senato'da mutlak çoğunluğa ulaşılamaması ülkenin "yönetilemez" hale geleceği izlenimini doğurdu. Seçim sonuçları ortaya çıkar çıkmaz, hükümet kurulsa bile ömrünün çok kısa olabileceği yorumları yapılmaya başladı. PD'den Stefano Fassina da "Yeniden seçime gitmek sorunda kalabiliriz" dedi.
Seçimin "kazananlarından" olan Beppe Grillo ise sonuçların belli olmasından sonra yaptığı açıklamada "Ülkeyi yeniden Berlusconi'ye teslim etmek galaksiye karşı bir suç olur" dedi.