Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen ''Mobil Dünya Kongresi 2013'' kapsamında, İspanya'nın Barcelona kentinde gazetecilerle bir araya geldi.
Düzenlenen toplantıda Vodafone Türkiye ile Visa Europe Türkiye arasındaki işbirliği kapsamında, tüketici odaklı, sade-kolay kullanımıyla dikkati çeken, 2013 yılında tüketicilerin hizmetine sunulacak Mobil Cüzdan'ın tanıtımı yapıldı.
Timuray, toplantıda yaptığı konuşmasında, mobil teknolojilerin insanların hayatına girmesiyle, her alanda olduğu gibi finansal sistemlerin de kabuk değiştirdiğine işaret ederek, geçtiğimiz günlerde lanse edilen Cep Nakit Kart'a ilişkin şunları anlattı:
''Tam bir sene önce, yine Barcelona'da Mobil Dünya Kongresi'nde, iki kurum mobil finans alanında küresel bir işbirliğine imza attıklarını duyurmuştu. Bu işbirliğinin ilk somut çıktısını iki kurumun Türkiye'de faaliyetlerini yürüten şirketleri olarak ülkemizde gerçekleştirmiş olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. 3 Ekim tarihinde PTT ve ING Bank'ın işbirliği ve Ar-Ge Merkezimiz Oksijen'in mühendislik çalışmaları ile Cep Nakit Kart'ı lanse ettik ve kısa sürede başarılı sonuçlar elde ettik.
Yaptığımız bu işbirliği ile ülkemizde mobil finansal hizmetleri geniş kitlelere yaygınlaştırmak üzere ve global mobil dönüşümün yaratacağı fırsatları Türkiye'ye küresel tecrübemizi de aktararak, yerel ihtiyaçlar doğrultusunda uyarlamak üzere önemli bir adım attık.''
Timuray, global mobil dönüşüm göstergeleri somut olarak ifade edildiğinde, hemen her alanın başında ''m'' takısı eklenen inovatif iş modelleriyle yeni bir dünya ile karşılaşıldığın belirterek, bu ay başında yayımlanan bir araştırmaya göre, 2013 yılında mobil bağlantılı cihazların sayısının dünya genelinde insan nüfusunun üzerine çıkacağını vurguladı.
Aynı araştırmanın, 2012 toplamında mobil data trafiğinin global olarak yüzde 70 arttığına ve ortalama akıllı telefon kullanımının yüzde 81 büyüdüğüne dikkati çektiğini dile getiren Timuray, ''Bu rakamlar bize 90'ların ortalarında hayatımıza giren 'e-dünya' kavramının yerini mobil teknolojiler sayesinde 'm-dünya'ya bıraktığını gösteriyor. Bu 'yeni dünya' ve baştan aşağı değişim, elbette kendi ödeme alışkanlıklarını da beraberinde getiriyor. M-Yaşam finansal hizmetler alanındaki mobilizasyon ihtiyaçları ile birlikte günlük hayatımıza giriyor'' diye konuştu.
-''2016 yılına kadar mobil ödeme işlemleri her yıl ortalama yüzde 42 artacak''-
Uluslararası araştırma kuruluşlarının ortaya koyduğu yeni rakamların, değişimin şifrelerini sunduğunu dile getiren Timuray, ''2012'de mobil ödeme işlemlerinin yüzde 61,9 arttığı kaydediliyor ve 2016 yılına kadar mobil ödeme işlemlerinin her yıl ortalama yüzde 42 artacağı düşünülüyor. Bu hesaba göre 2016 yılında 448 milyon kişi toplam 617 milyar dolar değerinde mobil işlem yapacak'' görüşünü paylaşacak.
Artık en küçük ödeme işlemlerinde bile nakit, kredi kartı ve banka kartının cep telefonunun içine girdiğine ve mobilize olduğuna işaret eden Timuray, böylelikle bankacılık sektörünün ekosisteminin genişlediğini ve tüm bu değişim zincirinin bir bütün olarak daha mobil bir finansal sistemin oluşumunu sağladığını söyledi.
Vodafone Türkiye olarak bu yeni platformu bankacılık sektörüne de entegre edecek şekilde tasarladıklarını belirten Timuray, ''Cep Nakit örneğinde olduğu gibi, bu mobil finans hizmetleriyle, bankacılık hizmetleriyle henüz tanışmamış kesimlere de bir fırsat eşitliği sunarak ülkemizde bankacılık hizmetlerinin daha da yaygınlaşmasına ve erişilebilir olmasına katkıda bulunuyor, abonelerimizin hayatına kolaylık ve değer katıyoruz'' dedi.
Timuray, 2013 yılının kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, ''Önümüzdeki dönemde de tüm bankaların yer alacağı açık bir platform oluşturarak, Cep Nakit'e kazandıracağımız ilave servisler ve mobil cüzdan gibi yenilikleri sizlere müjdelemek ve bu atılımlarımızla, 2013'ün bizim için mobil finans yılı olacağının altını çizmek istiyorum'' diye konuştu.
-''Talep üzerine Cep Nakit Kartın ikinci basımı yapıldı''
Toplantıda konuşan Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman da, ödemelerin geleceğinin mobilde olduğuna inandıklarını dile getirerek, bu sebeple mobil dünyanın bu en büyük etkinliğinde yer aldıklarını belirtti. Ülman, Visa Europe olarak 2020 yılında işlemlerin yarısının mobil cihazlar üzerinden gerçekleşeceğini öngördüklerine işaret ederek, ''Bu vizyona doğru en hızlı ilerleyen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz'' dedi.
Vodafone ile gerçekleştirdikleri işbirliğine değinen Ülman, şunları kaydetti:
''Küresel işbirliğinin ilk adımı olarak Türkiye'de ING Bank ve PTT işbirliğinde hayata geçen proje ile para transferi ve dakika yükleme imkanı sunmak isteyen bankalarımızın kullanımına hazır, açık bir platform oluşturulmuş oldu. Önümüzdeki dönemde mobil cüzdan, temassız ödemeler, telefon numarası ile uluslararası para transferi ve ulaşım ödemeleri gibi fonksiyonlarla zenginleşecek olan bu platform üzerinden çeşitli ürünler tüketicilerle buluşturulmaya devam edecektir.''
''Visa Ready'' Ortak Programı ve bu kapsamda geliştirilen ''Visa Ready'' simgesini de basınla paylaşan Ülman, kısa bir süre içerisinde onaylı cep telefonları ile mobil ödeme kabul cihazlarında Visa'nın güvencesinin ifadesi olan bu simgenin görülmeye başlanacağını söyledi.