Türkiye iki yıl önce anaokulundaki lavabonun kırılması sonucu boğazı kesilerek ölen 6 yaşındaki Efe'ye gözyaşı dökmüştü. Efe Boz'un başına gelen bu talihsiz olay Türkiye'nin en eski evye ve armatür üreticilerinden Elmor A.Ş.'yi harekete geçirdi. ECA ve Serel markalarıyla uzun yıllardır bu alanda faaliyet gösteren şirketin yönetimi işe Türkiye'deki banyo kazalarının sonuçlarını araştırmakla başladı. Sağlık Bakanlığı'yla işbirliği yapan şirketin ulaştığı veriler tüyler ürpertici.
Bakanlığın çalışmasına göre Türkiye'de her yıl 1-4 yaş arasında 120 bin çocuk ev kazalarında yaralanarak hastaneye gidiyor. Bunların 2 bin 500'ü ise ölümle sonuçlanıyor. Kazaların büyük bölümü banyoda meydana geliyor. Elmor Genel Müdürü Hakan Günderen, banyoların bilinçsiz hareket edildiğinde çocuklar için çok tehlikeli olabileceğini belirterek, bu konuda bir bilinçlendirme çalışması yapmak üzere yola çıktıklarını söylüyor. Bunun için karikatürist Erdil Yaşaroğlu'yla 8 aylık bir çalışma sonucunda çizgi hikâye kitabı hazırladıklarını anlatan Günderen, "İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'yle anaokulları ve ilkokullarda kitabın dağıtımı ve bilgilendirme toplantıları için işbirliği yaptık. Dünyada bu sebepten 27 bin ölüm var. Çok ciddi bir konu" dedi. Hedef 5-9 yaş arasındaki çocuklara ve ailelerine banyoda yaşanabilecek kazaları anlatmak. Özellikle çocuklara sağlık bir hayat için banyonun gerekli olduğu ancak bazı kurallara uyulması gerektiği benimsetilecek. Hijyenden, elektrikle ilgili risklere, deterjan zehirlenmesinden yanmalara kadar birçok tehlikeye dikkat çekilecek.
Kurucusu da banyo kazasında öldü
Elmor A.Ş.'nin kurucusu olan Hüseyin Ekrem Elginkan da 1999'da bir banyo kazası sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmişti. Hakan Günderen, Efe Boz'un ölümünün yanı sıra 1999'daki bu kazanın da sosyal sorumluluk projesi için çıkış noktası olduğunu belirtiyor.
Çamaşır makinesine giriyorlar
Banyolarda en çok görülen vakalar küvette boğulma, kayarak düşme, klozete düşerek boğulma, çamaşır makinesine girerek yaralanma olarak sıralanıyor. Hakan Günderen, kitapta çocuklara bunların tehlikelerini anlatan hikâyelere yer verdiklerini ifade ediyor.
YASEMİN SALİH