Almanya'da öğretmenler, derste akıllı telefon kullanımının en kısa zamanda yasaklanmasını istiyor. Son zamanlarda öğretmenlerin gittikçe artan şikayetleri sonucunda ülkedeki liselerde öğrencilerin ellerindeki akıllı telefonların toplanacağı konuşuluyor. Fedarel Dil Bilimciler Birliği Başkanı Peter Meidinger yaptığı açıklamada öğrencilerin sınav sırasında soruları okuduktan kısa süre sonra masa altından ellerindeki akıllı telefonla Google arama sitesinden cevaplara baktığını söyledi.
Yapılan bir araştırmaya göre Almanya'da öğretmenler izin verdiği sürece öğrencilerin yüzde 80'inin akıllı telefonlarında sosyal paylaşım sitelerinde olmak istedikleri belirtildi. Ancak öğretmenler öğrencilerin telefonları sınavda cevapları öğrenmek için kullandıkları için durumu bakanlığa şikayet olarak sunmaya hazırlanıyor.
Peki ülkemizde durum ne? Gençlerin akıllı telefon kullanmasının eğitimdeki yansımalarını uzmanlara sorduk. Eğitimciler akıllı telefonların bilgiye erişimi kolaylaştırdığı kadar yanlış bilgiye de sebep olduğunu savunuyor.
Alparslan Alemdar, Uğur Dershanesi rehberlik danışmanı
"Gençler bilgiyi sorgulamayı öğrenmeli"
"Akıllı cep telefonları bilgiye ulaşmada kolaylık sağlıyor. Sınıf ayrımı yaratıyor yaklaşımı çok doğru değil çünkü bu ayrım her toplumda var. Türkiye'de biraz daha keskin olabilir ama bu ayrımı cep teleforlarını toplayarak ortadan kaldıramayız. Cep telefonu konusunda en önemli şey gençlerin internette gördüğü her şeyi doğru kabul etmesi. Bilgiye bu kadar kolay ulaşmak gençlerin araştırma yapmasına ve derinlemesine incelemesini engelliyor. Diğer bir deyişle tembelliğe itiyor. Oysa gençlerin bilgiyi süzmeyi öğrenmesi gerekiyor. Gencin ulaştığı bilginin doğruluğunu sorgulayacak kadar bilgi sahibi olması önemli."
Azmi Çağlar, PDR uzmanı eğitimci
"Sosyo-ekonomik farklı ortaya çıkarıyor"
"Gençlerin okulda akıllı telefon taşımasına sosyo-ekonomik düzey açısından bakmak gerekiyor. Akıllı telefon gence diğerlerinden farklı ve özel olduğu duygusunu veriyor ki bu çok sakıncalı. Elbette gençler bu telefonları kopya çekme aracı olarak da kullanıyor. Bu da başka bir açıdan haksızlık. Bunu kılık kıyafet yönetmeliği gibi düşünebiliriz. Çocuğa sunulan bir ayrıcalık sayesinde taşıdığı akıllı telefon ekonomik düzey açığını iyice ortaya çıkarıyor. Bu da gelir seviyesi daha düşük öğrencilerin okula karşı motivasyonunu düşürüyor. Gençleri en fazla etkileyen psikoloji; bir gruba dahil olma isteği. Bu da böyle bir telefona sahip olamayınca sorunları beraberinde getiriyor.''
Feyza Bayraktar, Psikolog
"Asıl sorun kopya çekme ihtiyacı"
"Son yıllarda akıllı telefonlar özellikle de gençlerin olmazsa olmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Teknolojiye olan yatkınlıkları bu telefonların tüm özelliklerini en etkin şekilde kullanmalarına olanak sağlıyor. Yalnız, gençler akıllı telefonları maalesef iletişim kurmak ya da bilgiye ulaşmak dışında kopya çekmek için de kullanmaya başladılar. Sınav sorularının cevaplarını sınav anında birbirleri ile yazışarak, anında internetten araştırarak ya da dersin kitabına ulaşarak edinmeleri mümkün.
Aslında burada asıl sorun, gençlerin cep telefonunu kopya için kullanmalarına olan yatkınlıklarından ziyade kopya çekmeye ihtiyaç duymaları. Cep telefonları henüz yokken de öğrenciler sıranın altına kitap koyarak, kollarına, sıraya ya da küçük kağıtlara yazarak, birbirlerinin kağıtlarına bakarak kopya çekme çabalarına giriyorlardı. Hemen hemen her öğrenci eğitim hayatında en az bir kez kopya çekmeye yeltenmiştir. Maalesef, yurt dışında öğrenciler arasında kopya çekme ihtiyacı Türkiye'dekine göre daha az çünkü Türkiye'de ciddi bir not kaygısı, baskısı var ve çocuklar için daha önemli olan öğrenmek değil yüksek not almak.
Daha çok küçük yaşlarda aile içinde başlayan ve okulda devam eden yüksek not baskısı olduğu sürece çocuklar bu kaygıyı yaşayacak ve bir şekilde kopya çekmek için yeni yöntemler bulmaya çalışacaktır. Okulun asıl amacının bilgi almak olduğu ve düzenli çalışma alışkanlığının önemi çocuklara tam olarak verilmediği sürece yüksek not almak amacı ile birçok öğrenci sınavlarda kopya çekmeye ve ödevlerini ailelerine, arkadaşlarına yaptırmaya devam edeceklerdir."
aktuel.com.tr