Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki bomba yüklü arabayı park eden 3 kişi belirlendi. Şüphelilerden 2'si Suriye'ye geçerken, kırmızı montlu olan Türkiye'ye geçiş yaptı. Polis bombacıların kimlik tespiti için çalışma başlattı.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 14 kişinin öldüğü bombalı saldırınındetayları ortaya çıkmaya başladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Patlamanın panelvanda olduğu bilgisinin doğru olmadığını belirten Güler, saat 14.14'te Suriye'den gelen gri renkli aracın sınır kapısına 21 metre kala tampon bölgede park ettikten sonra 23 dakika beklediğini bildirdi. Güler, araçtan inen 3 şüpheli bulunduğunu ifade ederek, "Görüştükleri, aradıkları, onları yönlendirebilecekler... Hepsi araştırılıyor. Araçtan inen üç kişiden biri kadın ikisi Suriye, biri Türkiye'ye giriyor. Türkiye'ye girenin kimlik tespitine çalışıyoruz" dedi. Güler, "Saldırının Suriyeli muhaliflere yönelik bir saldırı mı yoksa bir terör eylemi olarak mı planlanmış" sorusuna "Tabii ki bir terör eylemi" yanıtını verdi.
BOMBACILAR KAMERADA
Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, aracı park edenlerden biri olan ve patlamadan önce Türkiye giren şüphelinin kırmızı mont giydiği belirlendi. Bu şüphelinin yakalanması halinde saldırının sırrının çözülebileceği belirtildi. Terör ve istihbarat birimleri 3 şüpheli şahsın kimlik tespiti için çalışmalarını hızlandırdı. Kamera kayıtlarındaki şahsın görüntüleri özel programlarla netleştirildi. Şahısların Türkiye'deki terör örgütlerinden olabileceği ihtimaliyle, güvenlik birimlerindeki istihbarat notlarında yer alan isimlerle eşkal karşılaştırması yapıldı. Suriyeli olma ihtimalini de değerlendiren polis, şüphelilerin fotoğraflarını, Türkiye'deki kamplarda barınan kişilere de gösterecek. Bu arada saldırıda kullanılan bomba miktarının 35-50 kilogram arasında olduğu öğrenildi. Güvenlik kaynakları da patlamanın sınırda olması nedeniyle şüphelilerin telefon kullandığı ihtimalini masaya yatırdı. Şüphelilerin olay öncesi irtibatlarını belirleme adına bölgedeki telefon HTS kayıtları da incelemeye alındı.
TÜRKİYE'YE KAYITLI DEĞİL
Ekiplerin incelediği bir başka unsur otomobilin model markası oldu. Saldırıdan sonra patlatılan aracın Türkiye mi yoksa başka bir ülkeye mi ait olduğu da araştırıldı. Aracın şasi numarası etrafa dağılan parçalar arasından bulundu. Yapılan inceleme sonrasında şasi numarası aracın Türkiye'ye kayıtlı olmadığını gösterdi. Görüntülerdeki ilk incelemelerde otomobilin İran veya Rus malı olduğu iddia edildi. Araçtaki plaka üzerinden de otomobilin daha önce Türkiye'ye giriş çıkış yapıp yapmadığının araştırıldığı ifade edildi. İçişleri Bakanlığı eşgüdümünde emniyet ve jandarmaya bağlı terör, istihbarat ve kriminal birimleri arasında özel ekip oluşturuldu. Aracın sadece motor aksamının sağlam kaldığı belirtildi. Aracın parçalarının swapları bombanın niteliğinin belirlenmesi amacıyla Adana Bölge Kiriminal Laboratuvarı'na gönderildi. Kriminal birimlerin aracın parçalarında ayrıca parmak izi incelemesi yapacağı öğrenildi.
'5 DAKİKA ÖNCE O ARABAYA YASLANDIM'
Olayın görgü tanıklarından Abdulgaffar Horoz (18), misafirlerini karşılamak üzere sınır kapısına gittiğini anlatarak, "Park yerinde yorulduğum için bazen arabalara yaslanarak bekledim. En son yaslandığım otomobil ben ayrıldıktan 5 dakika sonra patladı" dedi. Patlamada kolundan yaralanan Mahmut Koç (19) ise Suriye'den boş tüp getirip Reyhanlı'da doldurduktan sonra muhaliflere satıyordu. Koç, "Hasan Dağ, İbrahim Yalçınkaya ve Ali Sille yakın arkadaşlarımdı" dedi.
SABAH