Karlofça Anlaşması gibi paha biçilemeyen 100 milyon tarihi belgenin saklanacağı 150 milyon dolarlık Milli Arşiv Sitesi'nin inşaatı bitti. Arşivlere parmak iziyle giriliyor.
TOKİ, 150 milyon dolar (264 milyon lira) maliyetle arşivcilik için özel olarak tasarlanan Milli Arşiv Sitesi'nin yapımını tamamladı. 100 milyon belge ve 375 bin kayıt defteriyle dünyanın en büyük arşivi olan Osmanlı Arşivi, İstanbul Kâğıthane'de; 57 bin metrekare araziye, 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı 16 blokta saklanacak. Binanın yapımı sırasında kullanılan tüm malzemeler yangına dayanıklı malzemelerden seçildi. 350 kişilik araştırma salonu ise yangın perdeleriyle bölgelere ayrıldı. Binada, ısı ve nem değerlerini belli noktada tutan bir iklimlendirme sistemi gerçekleştirildi.
36 bin metrekarelik depolara yapılacak rafların toplam uzunluğu 120 kilometre olacak. Sitedeki 120 depoya şifre ve parmak iziyle girilecek. 800 kişilik kongre merkezi, iç ve dış bükey akustik ahşap elemanlarla bir ses stüdyosu gibi donatıldı. Sitenin içindeki arşiv galerisinde, ısı ve nem değerlerini dengeleyen özel vitrinlerde orijinal belgeler sergilenecek. Sergilenecek eserler arasında, Fatih Bosna Fermanı, Karlofça Anlaşması ve Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa Kralı'na mektubu gibi özel belgeler yer alacak. İstanbul'da 3 farklı mekânda tutulan, 100 milyon belge ve 375 ben defterden oluşan Osmanlı Arşivleri mart ayından itibaren özel önlemlerle taşınmaya başlanacak. Milli Arşiv Sitesi'nin İstanbul'un Fethi'nin yıldönümü olan 29 Mayıs'ta açılması planlanıyor.