Amerika'da futbol sezonu bitti, Super Bowl geçti gitti ama yankıları devam ediyor: Baltimore şehri, 13 yıl sonra gelen şampiyonluğu kutlamaktan bir türlü ayılamıyor... Spor yazarları, finalin en değerli oyuncusu Joe Flacco'nun fiyatını katladığından ve bugüne kadar ona burun kıvıran sponsorların, artık kapıda kuyruk olacağından söz ediyorlar... Televizyon endüstrisi, ABD 'de 108.4 milyon insanı ekran başına toplayan bu seneki maçın, neden geçen senenin (111.3 milyon) gerisinde kaldığını tartışmakla meşgul... New Orleans Belediye Başkanı, bir yandan 34 dakika süren ve geceye damgasını vuran elektrik kesintisi hakkında soruşturma başlatırken, bir yandan da "Elektrik kesintisi, Super Bowl'a mükemmel ev sahipliği yaptığımız gerçeğini gölgeleyemez" diyor.
Başkan haklı. Yarım saati aşan duraklamayı bir kenara koyarsak, New Orleans gerçekten de iyi bir sınav verdi. Katrina'dan bu yana ilk kez kente gelen Super Bowl ahalisi (oyuncusundan yöneticisine, medyadan "Show-biz" üyelerine kadar) cümleten memnun ayrıldı. Şimdi hepsi kara kara "Gelecek yıl ne olacak?" diye düşünüyor...
2014'te Super Bowl New York'ta. Daha doğrusu, New York'tan karşıya geçer geçmez başlayan New Jersey banliyölerinin ortasında, East Rutherford'daki MetLife Stadium'da. 2007-10 arasında 1.6 milyar dolar harcanarak inşa edilen 82 bin 500 koltuklu bu stat pek güzel, çok modern, tam bir teknoloji harikası ama küçük bir sorunu var: Üzeri kapalı değil! Super Bowl'un oynandığı tarih olan şubatın ilk pazarında New York'ta havanın nasıl olduğunu, gidip görenler iyi bilir. Biz sadece bu yılki hava durumunu vermekle yetinelim: Pazar günü sıcaklık hiç sıfır derecenin üzerine çıkmadı ve maçın oynandığı saatlerde termometre eksi 3'ü gösteriyordu. Yağmur ya da kar yağmadı Allah'tan... Ama bu gelecek sene yağmayacağının garantisi değil elbette...
Devre arası şovu tehlikede
Ligin en tepesindeki yönetici Roger Goodell, "Futbol her türlü hava koşulunda; karda, yağmurda, çamurda oynanan ve hatta bu zorlu koşullarla daha da güzelleşen bir oyun. Sezon içinde, kuzeyde bazı şehirlerde eksi 15 derecede maç oynandığı oluyor. Bizim için Super Bowl'un diğer maçlardan farkı yok" açıklamasını yaptı. Goodell'in söylediklerinde doğruluk payı var. Ancak Super Bowl, herhangi bir maça hiç benzemiyor. Öncesi, sonrası, partileri, eğlencesi ile tam bir hafta süren bir panayır... Devre arası şovuydu, özel reklamlarıydı derken maçın süresi 4 saati buluyor. Eksi 2 derecede, sulukar altında bir seyirci kaç saat oturabilir sizce? Biletine 1500 dolar vermiş bile olsa! (Ya da bir başka soru: Şartlar böyleyse o bilete o parayı verir mi?)
Kaderi hava durumuna bağlı olan ve bulutlar dağılmadan netleşemeyen bir diğer başlık, Super Bowl'la özdeşleşen ve özellikle TV izleyicilerinin her yıl merakla beklediği devre arası şovu... Evet, futbol yağmurda çamurda oynanabilen bir oyun... Ama oraya sanatını icra etmeye gelmiş bir yıldızın, hava koşullarını hiç tınmadan yarı çıplak sahneye fırlaması beklenebilir mi?
Bu tartışma epeyce uzun süreceğe benziyor. Devre arası şovunun mecburen kaldırılacağından, maçtan önce farklı bir kapalı alanda konser şeklinde organize edilip, daha sonra devrede görüntülerinin TV'de yayımlanacağından bahsedenler var. Bu durumda stattaki izleyiciler biraz mağdur olur (zaten kabak hep onların başına patlıyor) ama olacak o kadar... Bugüne kadar Miami ile New Orleans'ın 10'ar, Los Angeles'ın 7 kez ev sahipliği yaptığı bir büyük organizasyon tarihte ilk kez New York'a gelecek. Kolay mı?
Haber: YİĞİTER ULUĞ / Haberturk.com.tr