Sabah'ın ulaştığı kariyer planı 3 aşamadan oluşuyor:
1'İNCİ AŞAMA: 29 yaşına kadar. Askerlerin aktif olarak vücut zindeliğinden yararlanılacak. Profesyonel orduda görev alacaklar. Terörle mücadelede aktif rol oynayacaklar.
2'İNCİ AŞAMA: 35 yaşına kadar. 29 yaşını tamamlayan sözleşmeli erler astsubay ve uzman çavuşluk sınavına girecekler. Sınavı kazananların dağda edindiği tecrübelerinden yararlanılacak. Operasyon planlama ve yönetmede aktif rol oynayacaklar. Sınavı kazanamayanlar yüzde 10 kontenjan dahilindeki devlet kadrolarına atanacaklar.
3'ÜNCÜ AŞAMA: 45 yaşına kadar. Birliklerdeki genç askerlere öğretmenlik yapacaklar. Tecrübelerini aktaracaklar.
Sözkonusu çalışma, Aralık ayında toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Toplantısında gündeme geldi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, askerlik mesleğinin daha cazip hale getirmek için yeni bir çalışma başlatmak istediklerini aktardı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Siz çalışmanızı tamamlayın. Biran önce hayata geçirelim" dediği öğrenildi.
Sözleşmeli erlerin özlük haklarında, sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılıyor. 2011 yılında çıkarılan yasada, sözleşmeli erlerin maaşları bin 634 lira olarak belirlenmişti. Zamlarla birlikte söz konusu maaşlar 2 bin lira seviyesine çıktı. Yeni yapılacak düzenleme maaşlarda yeniden artışa gidiliyor. Operasyon tazminatı ile birlikte sözleşmeli erlerin eline geçecek maaş tutarı 3 bin lirayı geçecek. Bu da, 7 yıl görev yapacak olan sözleşmeli erlerin alacakları tazminatların daha da yükselmesini sağlayacak. Düzenlemede sözleşmeli er olabilmek için aranan boy, kilo ve sağlık gibi kriterlerde değişikliğe gidilecek. Komando statüsünde görev yapan sözleşmeli erler ile geri hizmette görev yapar erlerin kriterleri farklı olacak. Düzenlemelerden halen görev yapan sözleşmeli erler de yararlanacak.
8 BİN İSTİFA
3 aşamadan oluşan kariyer planlı yeni sistem profesyonel ordudaki istifaların artması ve sözleşmeli er çalışmasında hedeflenen rakama ulaşılamadığı için yeni bir düzenlemeye gidilme ihtiyacı doğdu. Profesyonel ordu bünyesinde görev yapan uzman çavuşların yarısı özlük haklarının iyileştirilmediği gerekçesiyle bir yıl içinde istifa etti. 2010 yılında 67 bin olan uzman erbaş sayısı 35 binin altına indi. 2012 yılında toplam 8 binin üzerinde uzman erbaş sözleşme yenilemedi. 5 bin 700 uzman erbaş yaş haddinden ayrıldı. Terörle etkin mücadele için başlatılan sözleşmeli er çalışmasında da hedeflenen rakam yakalanamadı. 30 bin alınması planlanan sözleşmeli er sayısı ise bin 388'de kaldı.