1971 İstanbul doğumlu Pınar Selek, orta öğretimini Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde tamamladı. Mimar Sina Üniversitesi Sosyoloji bölümünü birincilikle bitiren Selek, yüksek lisansını da aynı üniversitede yaptı. Aynı zamanda Fransa'da Sophiantipolis UDEL Üniversitesi'nde ekonomi politik dersleri gördü.
Pınar Selek, mesleğinin anlamını ve amacını belirlerken sadece kendini düşünmeyerek topluma karşı sorumlu olmayı seçenlerden. 'Sokak çocukları', 'transseksüeller' ve 'seks işçileri' gibi toplumda ayrımcılığa uğramış çaresiz insanların hayatlarına bir parça olsun ışık tutabilmeyi amaçladı. Ancak Selek'in hayatı 1998 yılında Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla tamamen değişti.
9 Temmuz 1998 yılında Mısır Çarşısı'nın önünde gerçekleşen, yedi kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili yapılan operasyonlarda 15 kişiyle beraber sosyolog Pınar Selek'te tutuklandı. Kendi ifadesine göre ağır işkenceler gördü. İki buçuk yıl sonra bırakıldı.
Patlamanın gerçekten de bir bombadan mı kaynaklandığı, yoksa bir tüp patlaması kazası mı olduğu hala tartışma konusu olan dava boyunca, mahkeme üç kez beraat kararı verdi ancak Yargıtay en son 9 Şubat 2010 tarihinde verilen beraat kararını bozarak Selek'i 24 Ocak 2013'te ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı.
Pınar Selek'e 15 yıllık dava süresinde, Fransız gazetesi Le Monde ve siyaset bilimi alanında doktora çalışmasını devam ettirdiği Strasbourg Üniversitesi destek çıktı. Fransa'nın önde gelen gazetelerinden olan Le Monde Selek'i 'Türk Devleti karşısındaki özgür kadın' olarak nitelendirirken Strasbourg Üniversitesi derse girmeme eylemi yapmıştı.