Göreve geldiği andan itibaren açıklamaları, ilginç çıkışlarıyla eleştiri oklarının hedefine oturan ve son dönemde yıpranan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, beklendiği gibi koltuğunu kaybetti. Şahin'in yerine İçişleri Komisyonu Başkanı, Mardin Milletvekili Muammer Güler getirildi. Güler, siyasete girmeden önce İstanbul Valiliği ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevlerinde bulundu. Güler'in İçişleri Bakanlığı'na atanması İmralı ile başlayan yeni sürecin yönetiminde önemli bir mesaj olarak yorumlandı. Güler, "Benim için, ailem için özellikle de temsilcisi olduğum Mardin ili için çok onurlu bir görevdir" dedi. AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, Ertuğrul Günay'ın yerine Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Görevini 5 yılı aşkın süredir devam ettiren Günay, değişikliğin birkaç dakika öncesinde çalışma arkadaşlarına Twitter'dan veda etti. Günay'ın yerine gelen Çelik, 1990'ların ortalarından itibaren Erdoğan'ın yanındaki isimlerden biriydi. Erdoğan'ın danışmanları içinde kabineye giremeyen tek isim olan Çelik, milletvekilliğindeki üçüncü dönemini doldurmadan bakanlık koltuğuna oturdu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı getirildi. Dinçer'in yerine gelen Avcı ise milletvekili olmadan önce Başbakan Erdoğan'ın medya ile ilişkilerini koordine eden başdanışmanıydı. 11 yıldır Sağlık Bakanlığı yapan ve bu alanda bir rekora imza atan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise koltuğunu Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'na devretti. Başbakan Erdoğan ile İmam Hatip'ten sınıf arkadaşı olan Müezzinoğlu, 2002-2007 yılları arasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yaptı. Değişikliği Edirne'de öğrenen Müezzinoğlu, "Partililerle bir mahalle gezisindeydik. Bakan olduğumuzu mahalle kadınları söyledi" dedi. Müezzinoğlu, Kaleiçi semtinde düzenlenen gecede de kutlamaları kabul etti ve burada yaptığı konuşmada bir ara sesi titredi ve gözyaşlarını tutamadı.
Muamer Güler 1949 Mardin doğumlu. İstanbul eski Valisi. 1972'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İlk kamu görevine 1973'te Balıkesir Maiyet Memuru (Kaymakam Adayı) olarak başladı. İstanbul'dan önce Niğde, Gaziantep, Samsun Valiliği yaptı. 2003-2010 arası yaptığı İstanbul Valiliği'nin ardından Valiler Kararnamesiyle Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na atandı. 24. Dönem Mardin Milletvekili olarak TBMM 'ye girdi. Neval Güler ile evli ve iki çocuk babası.
Ömer Çelik AK Parti'nin en genç üyelerinden. 1968 Adana doğumlu. Başbakan Erdoğan'a en yakın isimlerden biri. Erdoğan'ın 2002'den bu yana danışmanlığını yapıyor. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde tamamladı. 22. ve 23. Dönem'de Adana Milletvekili seçildi. AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. İyi derecede İngilizce biliyor. Motosiklet ve puro tutkunu. Partinin müzmin bekârı olarak da tanınıyor.
Nabi Avcı 1953 Bilecik doğumlu. Başbakan Başmüşaviri ve medya danışmanı. Hemen tüm temaslarda yer alıyor. Erdoğan, Avcı'ya 'Nabi Hocam' diye hitap ediyor. Edebiyat ve sanat bilgisi oldukça iyi. İdeolojik olarak liberal, yaşam tarzı olarak muhafazakâr. Politik duruşu, bir denge unsuru. Erdoğan ile tanışması, 1990'lara uzanıyor. 1994 yerel seçimlerinde Erdoğan'ın seçim kampanyasını yürüten ekipten. ODTÜ mezunu. Turgut Özal ve Yıldırım Akbulut'un danışmanlıklarını yaptı. TBMM Eğitim Komisyonu Başkanlığı'nı yürütüyordu.
9 Ocak 1955 Gümülcine doğumlu. AK Parti İstanbul eski İl Başkanı. 23. ve 24. dönem İstanbul Milletvekili. Orta düzeyde Yunanca, İngilizce ve Arapça biliyor; evli ve 2 çocuk babası. 1982'de İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Yunanistan'a döndü. Batı Trakya Türklerine yönelik baskı politikaları nedeniyle 1983'te Türkiye'ye sığınarak iltica etti. Yunanistan vatandaşlıktan çıkardı. Müezzinoğlu, 1986'da Türk vatandaşlığına kabul edilene kadar "vatansız" olarak yaşadı.